Människans natur

Gener ligger bakom våldsbrott

Publicerad 28 oktober 2014 kl 17.58

Vetenskap. En vanlig förklaringsmodell i den svenska debatten är att det är "socioekonomiska faktorer" som får människor att ägna sig åt våld och andra grova brott. Men ny forskning pekar istället på genetiska förklaringar till våldet.

Gilla artikeln på Facebook

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har identifierat två gener som kan kopplas till ökad benägenhet att utföra upprepade våldshandlingar.

Resultaten publiceras i vetenskapstidskriften Molecular Psychiatry och bygger bland annat på genanalys av personer som dömts för olika brott i Finland. Studien visar att "våldsgener" som forskarna har identifierat förekommer i mellan fem och tio procent av de allvarliga våldsbrotten i landet.

– Sambandet var starkt, eftersom det var statistiskt signifikant trots att vi undersökte färre än 1.000 personer, säger en av forskarna bakom studien, Jari Tiihonen, professor i klinisk psykiatri vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, till Svenska Dagbladet.

En majoritet av alla våldsbrott begås av en liten grupp återfallsbrottslingar med antisociala personlighetsdrag. Tidigare forskning har i viss mån kunnat länka ett antal gener till ökad risk för våldsbrott, exempelvis en gen som kallas MAOA och som ansvarar för metabolism av signalsubstansen dopamin i hjärnan. Men resultaten från dessa studier har varit otydliga och det har heller inte gjorts någon koppling mellan gener och ökad risk för återfall i grova våldsbrott.

I den nya studien ingick bland annat en genanalys av totalt 895 personer som dömts för brott i Finland. Forskarna klassificerade brotten från icke våldsamma förseelser, såsom rattonykterhet eller stöld, till brottsrubriceringar som innefattar olika former av grov misshandel och dödligt våld. Forskarna kunde då se en koppling mellan våldsbrott och MAOA-genen, med det starkaste sambandet i gruppen upprepade våldsförövare.

Genom att göra en så kallad genomvid associationsstudie (GWAS) på en större grupp individer kunde forskarna också identifiera en variant av en annan gen, CDH13, hos gruppen som utfört upprepade våldshandlingar. CDH13 har i tidigare forskning kopplats till beteendestörningar och psykisk sjukdom där bland annat bristande impulskontroll ingått som en del, konstaterar forskarna.

– Hos de personer som dömts för brott som inte innefattade våld kunde man inte se samma närvaro av vare sig MAOA eller CDH13, något som talar för att dessa genvarianter är kopplade till våldsamt beteende. Det kan också vara så att låg dopaminmetabolism, som kan knytas till MAOA, kan bidra till ökad aggressivitet tillsammans med droger, vilket naturligtvis ökar risken för våldsamt beteende, säger Jari Tiihonen.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Al-Saaids falska PCR-tester fanns på FHM:s hemsida

"Värderar inte aktörerna eller metoderna". Nu riskerar huvudmannen Hammad Al-Saaid livstids fängelse.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Mer från Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa

Amerikanskt experiment föll väl ut.. En korsning mellan människa och långsvansad makak bildades som embryo.0 

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

DNA-analyser kan rädda hotade arter

Forskarnas genombrott.. Datorsimuleringar visar hur djurarter kan bevaras.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0