EU-kommissionen: "Bara 100 miljarder kronor av EU:s pengar förskingras"

Publicerad 8 november 2012 kl 19.38

EU.I tisdags hölls en häpnadsväckande debatt i EU-parlamentet, som svenska massmedia helt missade. UKIP:s Marta Andreasen tog upp en aktuell revisionsrapport om gigantiska stölder och bedrägerier mot EU:s stöd- och bidragsbudgetar. Det visade sig att de ansvariga kommissionärerna var stolta över att inte mer än 4% av EU:s pengar försvinner genom kontinuerligt fusk och bedrägeri.

Gilla artikeln på Facebook

Under debatten kring EU:s revisionsrapport för 2011, som helt missats av massmedias heltidsanställda EU-reportrar, fälldes en rad häpnadsväckande uttalanden. Det började med att UKIP-ledamoten Marta Andreasen, som tidigare själv var chef för EU:s revisorer, lyfte fram det faktum att flera europeiska länder är i kris samtidigt som EU begär en ökning av sin budget med 7%. Hon påpekade att ett belopp motsvarande hälften av denna ökning, ca. 100 miljarder kronor, ändå kommer att stjälas ur EU:s kassa. Myndigheter och organisationer i olika länder får regelmässigt ut stöd och bidrag på grund av falska underlag. Varje år ertappas bidragsmottagarna med att hälften (i antal) av utbetalningarna innefattar pengar som mottagaren inte haft rätt till - utan att kommissionen varken åtalar de inblandade eller stoppar det fortsatta penningflödet.

– EU-kommissionen har högsta ansvaret, för det är de som kan stoppa utbetalningarna. En redovisning av oberättigade utgifter är bedrägeri. I Storbritannien hade den ansvariga personen dömts till fängelse, säger Marta Andreasen.

Bedrägeri eller felaktighet
Andreasen begärde besked från kommissionen om terminologi, egentligen om kommissionens attityd. Utgör förfalskade bidragsansökningar bedrägeri, eller är de bara en "felaktighet"? Kommissionen envisas med att använda det sistnämnda begreppet trots att "felaktigheter" av detta slag innebär flera års fängelse om vanliga medborgare gör samma sak.

Algirdas Semeta, Kommissionär för skatter och tullunion förklarade nervöst att han inte har några svar på Andreasens frågor. Frågorna var nämligen inte tillräckligt "direkta".

- Jag kan bara upprepa att ett svinn på 3,9 procent av EU-budgeten är ett gott resultat som vi har lyckats åstadkomma.

Han sade också vara övertygad om att "vi alla förstår" att risken för bidragsbedrägerier är större vid efterhandsbetalningar än vid förskottsbetalningar. Sr. Algirdas var mycket nöjd med att kommissionen, trots att den delar ut pengar både som förskotts, interims- och efterskottsbetalningar, har lyckats hålla stölderna nere under 4%. Han påminde dessutom, för att sätta siffrorna i perspektiv, om att EU under vissa år har tappat bort uppemot 8% av sin budget. "Vi måste förstå att vi kommer nära gränsen för möjliga framsteg."

En annan mer rutinerad kommissionär, Vitor Manuel da Silva Caldeira fastslog med hela sin auktoritet att förekomsten av bedrägerier och stölder ("felaktigheter") i 50% av EU:s utbetalningar inte utgör något problem. Han exemplifierade med en bilfabrik, där hälften av bilarna saknar en backspegel - "detta är ju inte så farligt som om det satt fel motor i bilen", avslutade Sr. Caldeira.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0