EU-kommissionen till attack mot Polen

Publicerad 19 juli 2017 kl 16.20

Utrikes. Ett antal reformer som skulle göra det polska rättsväsendet mer effektivt riskerar nu att stoppas av EU-kommissionen. Enligt den överstatliga maktinstitutionen bryter de nya reformerna mot kravet på att EU:s medlemsländer ska vara rättsstater.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan högerpartiet Lag och rättvisa (PIS) vann valet 2015 har utländska vänster­regeringar och den inhemska vänsterliberala oppositionen försökt använda EU och internationella medier för att försvaga den nya polska regeringen.

EU-kommissionens skarpa uttalande blir nu det första tydliga kvittot på att den internationella kampanjen börjar resultera i konkreta åtgärder.

"Om de införs i sin nuvarande form, skulle dessa lagar få en mycket betydande negativ påverkan på domstolarnas oberoende och skulle öka det systematiska hotet mot rättstatsprincipen i Polen", heter det i ett uttalande från kommissionen på onsdagen.

EU-kommissionen överväger nu att dra Polen inför rätta i EU-domstolen för brott mot Lissabonfördraget, om man inte stoppar det nya lagförslaget.

Polen kritiseras bland annat för att planera att öka det politiska inflytandet i en kommitté som tillsätter landets domare.

Det svenska systemet, där politiker är domare och regeringen ensam tillsätter landets juristdomare efter eget gottfinnande, har dock aldrig ansetts strida mot principen om rättsväsendets politiska oberoende i EU-kommissionens bedömningar.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0