EU kräver Google på miljardböter

Publicerad 20 mars 2019 kl 21.44

Media. EU-kommissionen har ålagt Google att betala 1,49 miljarder euro i böter, motsvarande över 15 miljarder kronor, för brott mot EU:s antitrustregler. Bakgrunden är att Google begränsat konkurrensen inom nätannonsering.

Gilla artikeln på Facebook

Google har enligt EU missbrukat sin dominerande ställning på marknaden genom att införa ett antal begränsande klausuler i avtal med externa webbplatser som hindrar Googles konkurrenter från att placera sökannonser på sajterna.

– Google har befäst sin dominans i fråga om online-sökannonser och skyddat sig från konkurrenstryck genom att i kontrakt införa begränsningar av konkurrensen i samband med tredje parters webbplatser. Detta är olagligt enligt EU:s antitrustregler, säger kommissionären Margrethe Vestager, som har ansvar för EU:s konkurrenspolitik.

Hon fortsätter:

– Dessa otillbörliga metoder som tillämpades i över tio år innebar att andra företag fråntogs möjligheten att konkurrera på egna meriter och vara innovativa och att konsumenterna inte kunde dra nytta av konkurrensens fördelar.

I beslutet drar EU-kommissionen slutsatsen att Google "har en dominerande ställning på marknaden för förmedling av online-sökannonsering inom EES åtminstone sedan 2006". Detta grundar sig särskilt på Googles mycket höga marknadsandel som översteg 85 procent under större delen av perioden. 

Marknaden kännetecknas också av "höga hinder för marknadstillträde, exempelvis de betydande inledande och löpande investeringar som krävs för att utveckla och upprätthålla allmän sökteknik, en plattform för sökannonser och en tillräckligt bred publicist- och annonsörsbas", skriver kommissionen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0