EU kräver Google på miljardböter

Publicerad 20 mars 2019 kl 21.44

Media. EU-kommissionen har ålagt Google att betala 1,49 miljarder euro i böter, motsvarande över 15 miljarder kronor, för brott mot EU:s antitrustregler. Bakgrunden är att Google begränsat konkurrensen inom nätannonsering.

Gilla artikeln på Facebook

Google har enligt EU missbrukat sin dominerande ställning på marknaden genom att införa ett antal begränsande klausuler i avtal med externa webbplatser som hindrar Googles konkurrenter från att placera sökannonser på sajterna.

– Google har befäst sin dominans i fråga om online-sökannonser och skyddat sig från konkurrenstryck genom att i kontrakt införa begränsningar av konkurrensen i samband med tredje parters webbplatser. Detta är olagligt enligt EU:s antitrustregler, säger kommissionären Margrethe Vestager, som har ansvar för EU:s konkurrenspolitik.

Hon fortsätter:

– Dessa otillbörliga metoder som tillämpades i över tio år innebar att andra företag fråntogs möjligheten att konkurrera på egna meriter och vara innovativa och att konsumenterna inte kunde dra nytta av konkurrensens fördelar.

I beslutet drar EU-kommissionen slutsatsen att Google "har en dominerande ställning på marknaden för förmedling av online-sökannonsering inom EES åtminstone sedan 2006". Detta grundar sig särskilt på Googles mycket höga marknadsandel som översteg 85 procent under större delen av perioden. 

Marknaden kännetecknas också av "höga hinder för marknadstillträde, exempelvis de betydande inledande och löpande investeringar som krävs för att utveckla och upprätthålla allmän sökteknik, en plattform för sökannonser och en tillräckligt bred publicist- och annonsörsbas", skriver kommissionen.


Nyheter från förstasidan

Pedofilskandal i Pride – chef groomade 14-åring

SvD låtsades vara pojke. Ett några minuter "väller" det in sexinviter.0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0