Inflödet via Medelhavet

EU-länder "överens" – afrikaner ska snabbt föras till Europa

Publicerad 24 september 2019 kl 17.30

Inrikes. Fem EU-länder är nu överens om att invandrare som försöker ta sig till Europa via Medelhavet inom några veckor ska fördelas mellan medlemsländerna, uppger flera medier. Förslaget ska nu presenteras för alla EU-länder.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya överenskommelsen inom EU går ut på att snabbt fördela de invandrare som kommer över Medelhavet till Malta och Italien.

Enligt Europaportalen har avtalet kunnat genomföras på grund av att det nationalistiska Lega-partiet inte längre ingår i den italienska regeringen.

– Äntligen rör vi oss i riktningen som EU-parlamentet stakat ut, säger parlamentets talman David Sassoli enligt Europaportalen.

Länderna som nu enats om en omfördelning av invandrarna är Tyskland, Frankrike, Italien, Finland och Malta.

Enligt Italiens nya inrikesminister Luciana Lamorgese, som ersatt den invandringskritiske Matteo Salvini, kommer invandrarna hädanefter snabbt skickas till EU-länderna. Detta ska ske inom fyra veckor efter att de plockats upp på Medelhavet, uppger Euractiv.com.

– Från och med idag är Italien och Malta inte ensamma. Det finns nu ett erkännande om att dessa två länder representerar porten till Europa, säger Lamorgese och påpekar att överenskommelsen ska gälla 99 procent av de invandrare som tar sig över havet via Malta och Italien.

Överenskommelsen kommer presenteras inför samtliga 28 EU-länder under ett möte den 8 oktober. Avsikten är då att så många medlemsländer som möjligt ska gå med på att ta emot fler invandrare. Hur Sverige kommer hantera frågan, återstår alltså att se.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

Mer islam i Bolibompa efter muslimskt s-krav. Barn ska lära sig om ramadan och eid.0 

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0