Inflödet via Medelhavet
EUROPEISKT: Tjeckien testade arabinvandring 2017 men stoppade projektet efter att ha tagit emot tolv (12) invandrare.

Tjeckien: Invandring får Europa gå "spikrakt åt helvete"

Publicerad 18 juli 2018 kl 18.09

Utrikes. Tjeckien tackar nej till Italiens begäran om att vara med och dela på de 450 asylsökare som den italienska skattepolisen plockat upp på Medelhavet. Förklaringen är att den illegala invandringen av asylsökare får Europa att "gå spikrakt åt helvete", säger landets premiärminister Andrej Babiš till tjeckisk radio.

Dela artikeln

Italiens beslut att ta emot asylsökarna gick helt emot det avtal som nåddes vid det senaste toppmötet i EU där man betonade att Europa måste skicka en "tydlig signal" till tredje världen om att dörrarna nu stängdes för ytterligare asylinvandring.

Istället tog Italien emot invandrarna men argumenterade för att de skulle "vidarebosättas" i andra EU-länder, om inte Italien skulle skicka tillbaka dem till Libyen igen. Sedan tidigare har Italien förberett ett avtal med Libyen som gör det möjligt att transportera tillbaka araber och afrikaner som söker asyl i Italien.

Den tjeckiska regeringen har nu avvisat Italiens begäran om vidarebosättning och menar att en sådan lösning skulle uppmana fler illegala att söka lyckan på Medelhavet.

Premiärminister Babiš menar att Tjeckien inte har något ansvar för de invandrare som redan befinner sig inom EU och att ytterligare invandring kommer att få Europa att "gå spikrakt åt helvete". Det skulle uppmuntra smugglare och öka deras vinster. Europa måste nu visa att man menar allvar med att gränsen är stängd och Tjeckien kommer inte att bidra till att invandrare från tredje världen illegalt får möjlighet att bosätta sig i Europa.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0