EU väntas tvinga medlemsländerna att acceptera halalslakt

Publicerad 10 september 2020 kl 14.59

Politik. EU väntas genom EU-domstolen tvinga medlemsländerna att acceptera ritualslakt av djur, som exempelvis muslimsk halalslakt. Det skriver Politico.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EU-domstolens generaladvokat Gerard Hogan som inför ett avgörande i domstolen säger att religionsfriheten "måste respekteras" och att den går före andra intressen, som djurskyddsfrågor.

Bakgrunden till domen är att den belgiska regionen Flandern år 2017 beslutade förbjuda halal- och kosherslakt. Efter att förbudet trätt i kraft 1 januari förra året följde regionen Vallonien efter den 1 september samma år och beslutade även de införa ett sådant förbud. Det gör att huvudstadsregionen Bryssel är den enda region i Belgien där slaktmetoderna ännu är tillåtna.

Förbuden mot att bedriva halal- och korsherslakt brukar motiveras med djurskyddsskäl. De båda slaktmetoderna går nämligen ut på att djuret får halsen avskuren och förblöder till döds, något som anses vara ett brutalt och plågsamt sätt att avliva ett djur på.

Men halalförbudet har inte minst väckt kraftiga reaktioner från Belgiens fler än 500.000 muslimer, som tagit strid mot det. Och nu ser det ut som att EU-domstolen kommer ge muslimerna rätt med hänvisning till religionsfriheten.

EU-domstolens generaladvokat Gerard Hogan menar att det är viktigt att värna djurens bästa, men att ritualslakten är en så pass central del av muslimernas religion att den inte får inskränkas. Djurskyddsaspekterna kring slakten får endast skärpas "om 'kärnan' i den religiösa utövningen i fråga, nämligen ritualslakten, inte inskränks", skriver han i ett utlåtande.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0