No hate speech kampanj

Europarådet startar kampanj mot näthat

Publicerad 22 mars 2013 kl 14.42

EU.Europarådet drog idag igång en kampanj mot näthat kallad "No hate speech movement". Kampanjen syftar till att stävja åsikter som av Europarådet uppfattas som främlingsfientliga och rasistiska.

Gilla artikeln på Facebook

Ett av kampanjens uttalade syften är att försöka få de europeiska parlamenten att lagstifta mot vissa åsiktsyttringar på Internet som av rådet anses utgöra hatpropaganda. Dit räknar man bland annat "aggressiv nationalism" och "etnocentrism".

"Hatpropaganda, sådant det definieras av Europarådet, täcker alla former av uttryck som sprider, vållar, förespråkar eller rättfärdigar rasistiskt hat, främlingsfientlighet, antisemitism eller andra former av hat baserad på intolerans, inklusive: intolerans uttryckt genom aggressiv nationalism, etnocentrism, diskriminering och fientlighet mot minoriteter, invandrare eller människor med invandrarbakgrund", skriver Europarådet på en särskild hemsida för kampanjen.

Till kampanjen hör även ett formulär för angiveri dit man kan vända sig om man vill rapportera hemsidor på Internet som inte anses följa Europarådets riktlinjer. Det finns även ett särskilt verktyg man kan installera på datorn om man vill hjälpa Europarådet att övervaka de åsikter som kommer till uttryck på Internet.

Europarådet, som inte ska förväxlas med Europeiska rådet, är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater bildad 1949. Organisationen säger sig själva arbeta med att i huvudsak "främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling".

Europarådet har en parlamentarisk församling, inte att förväxla med Europaparlamentet i EU, som utgörs av delegater vilka inte är folkvalda av medborgarna i rådets medlemsländer. Europarådet har även ett ministerråd där Carl Henrik Ehrenkrona är Sveriges ambassadör, inte heller han är en folkvald politiker utan är en jurist och före detta regeringstjänsteman från Utrikesdepartementet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från EU

Facebook släcker ned ansiktsigenkänning

Viker sig efter EU-initiativ mot tekniken.. Funktionen stängs av på stora delar av plattformen.0 

M-toppen: Sverige bör få "rabatt" på asylsökare

Har tagit så "stort ansvar" tidigare.. Så nu bör EU tillåta Sverige att ta emot färre, enligt Tomas Tobé (M).0 

Löfven smet från kärnkraftshyllandet – anmäls även av M

Redan KU-anmäld av SD.. Nu anmäler även Moderaterna regeringen för att ha struntat i EU-nämndens beslut.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0