No hate speech kampanj

Europarådet startar kampanj mot näthat

Publicerad 22 mars 2013 kl 14.42

EU.Europarådet drog idag igång en kampanj mot näthat kallad "No hate speech movement". Kampanjen syftar till att stävja åsikter som av Europarådet uppfattas som främlingsfientliga och rasistiska.

Gilla artikeln på Facebook

Ett av kampanjens uttalade syften är att försöka få de europeiska parlamenten att lagstifta mot vissa åsiktsyttringar på Internet som av rådet anses utgöra hatpropaganda. Dit räknar man bland annat "aggressiv nationalism" och "etnocentrism".

"Hatpropaganda, sådant det definieras av Europarådet, täcker alla former av uttryck som sprider, vållar, förespråkar eller rättfärdigar rasistiskt hat, främlingsfientlighet, antisemitism eller andra former av hat baserad på intolerans, inklusive: intolerans uttryckt genom aggressiv nationalism, etnocentrism, diskriminering och fientlighet mot minoriteter, invandrare eller människor med invandrarbakgrund", skriver Europarådet på en särskild hemsida för kampanjen.

Till kampanjen hör även ett formulär för angiveri dit man kan vända sig om man vill rapportera hemsidor på Internet som inte anses följa Europarådets riktlinjer. Det finns även ett särskilt verktyg man kan installera på datorn om man vill hjälpa Europarådet att övervaka de åsikter som kommer till uttryck på Internet.

Europarådet, som inte ska förväxlas med Europeiska rådet, är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater bildad 1949. Organisationen säger sig själva arbeta med att i huvudsak "främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling".

Europarådet har en parlamentarisk församling, inte att förväxla med Europaparlamentet i EU, som utgörs av delegater vilka inte är folkvalda av medborgarna i rådets medlemsländer. Europarådet har även ett ministerråd där Carl Henrik Ehrenkrona är Sveriges ambassadör, inte heller han är en folkvald politiker utan är en jurist och före detta regeringstjänsteman från Utrikesdepartementet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0