No hate speech kampanj

Europarådet startar kampanj mot näthat

Publicerad 22 mars 2013 kl 14.42

EU.Europarådet drog idag igång en kampanj mot näthat kallad "No hate speech movement". Kampanjen syftar till att stävja åsikter som av Europarådet uppfattas som främlingsfientliga och rasistiska.

Gilla artikeln på Facebook

Ett av kampanjens uttalade syften är att försöka få de europeiska parlamenten att lagstifta mot vissa åsiktsyttringar på Internet som av rådet anses utgöra hatpropaganda. Dit räknar man bland annat "aggressiv nationalism" och "etnocentrism".

"Hatpropaganda, sådant det definieras av Europarådet, täcker alla former av uttryck som sprider, vållar, förespråkar eller rättfärdigar rasistiskt hat, främlingsfientlighet, antisemitism eller andra former av hat baserad på intolerans, inklusive: intolerans uttryckt genom aggressiv nationalism, etnocentrism, diskriminering och fientlighet mot minoriteter, invandrare eller människor med invandrarbakgrund", skriver Europarådet på en särskild hemsida för kampanjen.

Till kampanjen hör även ett formulär för angiveri dit man kan vända sig om man vill rapportera hemsidor på Internet som inte anses följa Europarådets riktlinjer. Det finns även ett särskilt verktyg man kan installera på datorn om man vill hjälpa Europarådet att övervaka de åsikter som kommer till uttryck på Internet.

Europarådet, som inte ska förväxlas med Europeiska rådet, är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater bildad 1949. Organisationen säger sig själva arbeta med att i huvudsak "främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling".

Europarådet har en parlamentarisk församling, inte att förväxla med Europaparlamentet i EU, som utgörs av delegater vilka inte är folkvalda av medborgarna i rådets medlemsländer. Europarådet har även ett ministerråd där Carl Henrik Ehrenkrona är Sveriges ambassadör, inte heller han är en folkvald politiker utan är en jurist och före detta regeringstjänsteman från Utrikesdepartementet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

Helgbesöket på badet blev en mardröm. Män från Mellanöstern sexofredade Ann-Sofie, hennes fjortonåriga styvdotter och elvaåriga systerdotter.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0