Expo

Expo-toppen: "Jag har börjat känna förakt för vita"

Publicerad 2 juni 2020 kl 10.34

Inrikes. Bilan Osman, en av vänsterextrema Expos mer framträdande profiler, är trött på vita människor. Det skriver hon i inlägg på Facebook, som nu tagits bort på grund av "hatiskt innehåll".

Gilla artikeln på Facebook

Osman, som själv är invandrare från Somalia, skrev i ett inlägg i helgen att "för varje dag som går så pallar jag inte med vita människor" och att hon har "börjat känna ett förakt för vitheten". Bakgrunden till hennes utspel är händelserna i USA efter att afroamerikanen George Floyd förra veckan avled vid ett polisingripande.

I ett nytt inlägg konstaterar Expo-profilen att hennes tidigare inlägg tagits bort av Facebook på grund av "hatiskt innehåll". "Vitheten är så oerhört utmattande. Och i tider som dessa tär den på mig", skriver hon.

Huruvida det är okej eller inte att uttrycka sig på det sätt Bilan Osman gör om vita människor är en fråga som splittrar den antirasistiska rörelsen. Vissa menar att det är fel att tala i så pass generaliserande termer om vita människor, medan andra anser att vita människor bär på en kollektiv skuld för att svarta inte är lika framgångsrika som vita är.

Även Expo-grundaren Tobias Hübinette har gett sig in i debatten om människoraser. I ett svar på Facebook till någon som menar att det är föraktfullt och rasistiskt att dela upp människor i raser utifrån deras hudfärg svarar han: "Då är jag definitivt RASIST!"

Hübinette har tidigare skrivit att "den vita rasens västerland" bör "gå under i blod och lidande".

Expo är en bidragsfinansierad vänsterextrem stiftelse och tidning som ser det som sin uppgift att "upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet". Stiftelsen har genom åren fått mångmiljonbelopp från bland annat Kulturrådet, Allmänna arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Video: Machetegänget stampar pojken i huvudet – gång på gång

"Vem sa du horunge till?" Polisen vädjar om hjälp med att hitta gärningsmännen.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.