Expo
Bilan Osman är skribent och föreläsare på vänsterextrema Expo.

Expo-profilen: Sverige är "vithetens högborg"

Publicerad 1 juli 2020 kl 10.30

Media. Sverige är "vithetens högborg" och det är Sverige som har importerat "rasismen" till USA snarare än tvärtom. Det skriver Bilan Osman på vänsterextrema Expo i en artikel i Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Bilan Osman uppmärksammades tidigare i sommar när hon förklarade att hon inte "pallar med vita människor" och att hon "börjat känna ett förakt" för vita. Inlägget togs bort från Facebook eftersom det var hatiskt.

I en artikel i Expressen vänder Expo-profilen nu sig emot idén om att BLM-demonstrationer i Sverige skulle vara en appropriering av amerikansk kultur.

"Protesternas genomslag i Sverige är ett erkännande av Sveriges arv, inte USA:s. Det var inte amerikansk kultur som gav världen hittepå-vetenskapen att mäta skallar. Det var inte i USA rasismens stamfader föddes – Carl von Linné. Det var Sverige som tillsammans med Danmark skeppade hundratusen slavar över Atlanten", skriver hon.

I Expressen-artikeln nämner Osman också att Sverige "koloniserat Sápmi", att romer tidigare inte haft rösträtt och att Sverige hade ett rasbiologiskt institut.

Sverige har "varit vithetens högborg och exporterat bilden av Sverige som det homogena landet som nyss upptäckt mångkultur", konstaterar Expo-profilen.

Hon nämner även andra historiska svenskar som hon anklagar för att ha varit rasister.

"Det är inte USA som har påverkat Sverige, det är Sverige som påverkar omvärlden. Inte minst genom att ha varit ledande i rasbiologi", skriver Bilan Osman i Expressen.

Artikeln har fått kritik på sociala medier.

"Sverige är sämst! Sverige är fan till och med sämre än USA! Hur kan man leva i ett så fruktansvärt, rasistiskt samhälle? Varför flyttar man ens hit, till helvetet på jorden? Om det Bilan Osman skriver stämmer borde inte folk fly hit, de borde fly härifrån!" skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi på Twitter.

Katerina Janouch, som själv tidigare skrev för Expressen, kallar artikeln för "äckligaste rasistsmörjan" på "paradplats i Expressen".

"Somalia somaliers högborg. Indien indiers högborg. Japan japanernas högborg. Men i Sverige får svensken inte vara svensk. Rasist-Bilan ska prompt spotta folk i ansiktet", fortsätter hon.

Flera användare rekommenderar även Bilan Osman att åka hem till Afrika.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0