Expo
Bilan Osman är skribent och föreläsare på vänsterextrema Expo.

Expo-profilen: Sverige är "vithetens högborg"

Publicerad 1 juli 2020 kl 10.30

Media. Sverige är "vithetens högborg" och det är Sverige som har importerat "rasismen" till USA snarare än tvärtom. Det skriver Bilan Osman på vänsterextrema Expo i en artikel i Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Bilan Osman uppmärksammades tidigare i sommar när hon förklarade att hon inte "pallar med vita människor" och att hon "börjat känna ett förakt" för vita. Inlägget togs bort från Facebook eftersom det var hatiskt.

I en artikel i Expressen vänder Expo-profilen nu sig emot idén om att BLM-demonstrationer i Sverige skulle vara en appropriering av amerikansk kultur.

"Protesternas genomslag i Sverige är ett erkännande av Sveriges arv, inte USA:s. Det var inte amerikansk kultur som gav världen hittepå-vetenskapen att mäta skallar. Det var inte i USA rasismens stamfader föddes – Carl von Linné. Det var Sverige som tillsammans med Danmark skeppade hundratusen slavar över Atlanten", skriver hon.

I Expressen-artikeln nämner Osman också att Sverige "koloniserat Sápmi", att romer tidigare inte haft rösträtt och att Sverige hade ett rasbiologiskt institut.

Sverige har "varit vithetens högborg och exporterat bilden av Sverige som det homogena landet som nyss upptäckt mångkultur", konstaterar Expo-profilen.

Hon nämner även andra historiska svenskar som hon anklagar för att ha varit rasister.

"Det är inte USA som har påverkat Sverige, det är Sverige som påverkar omvärlden. Inte minst genom att ha varit ledande i rasbiologi", skriver Bilan Osman i Expressen.

Artikeln har fått kritik på sociala medier.

"Sverige är sämst! Sverige är fan till och med sämre än USA! Hur kan man leva i ett så fruktansvärt, rasistiskt samhälle? Varför flyttar man ens hit, till helvetet på jorden? Om det Bilan Osman skriver stämmer borde inte folk fly hit, de borde fly härifrån!" skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi på Twitter.

Katerina Janouch, som själv tidigare skrev för Expressen, kallar artikeln för "äckligaste rasistsmörjan" på "paradplats i Expressen".

"Somalia somaliers högborg. Indien indiers högborg. Japan japanernas högborg. Men i Sverige får svensken inte vara svensk. Rasist-Bilan ska prompt spotta folk i ansiktet", fortsätter hon.

Flera användare rekommenderar även Bilan Osman att åka hem till Afrika.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Rikspolischefen: Sverige "fylls på" med kriminella

Går snabbare än vad polisen hinner låsa in. "Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Mer från Media

Bidragsfuskande Tempus läggs ned

Avslöjad tidning mot konkurs.. Samhällsnytts granskning bakom nedläggningen.0 

Rapport använde bilder från Hollywoodfilm i klimatinslag

"Inte så långt ifrån det som hotar att ske".. Skrämmer tittarna med ny istid på grund av "global uppvärmning".0 

Facebook ska bekämpa "klimatförnekelse"

Lanserar egen "mytsida" enligt Ullenhag-modell.. Inlägg som ifrågasätter officiella linjen ska "taggas" med länkar till mytsidan.0 

Konservative ikonen Rush Limbaugh död

Avled i sviterna av lungcancer.. Inflytelserike radioprataren blev 70 år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0