Alexandra Pascalidou, 51, år återigen i blåsväder.

Expressen tar avstånd från Alexandra Pascalidous skandalartikel

Publicerad 18 oktober 2021 kl 16.21

Media. Efetr hård kritik medger Expressen nu att man gjorde fel när man publicerade en hårt kritiserad artikel skriven av vänsterprofilen Alexandra Pascalidou, 51.
"Vi har gjort fel och varit ovarsamma", skriver Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att en 12-årig afrikansk flicka försvunnit från Linköping i januari i år har Alexandra Pascalidou bevakat händelsen åt Expressen.

Hennes tes har varit att myndigheterna och samhället inte har ansträngt sig tillräckligt för att hitta flickan på grund av så kallad rasism.

Den idag 13-åriga flickan återvände för en vecka sedan självmant och berättade att hon hade tagits omhand av "ett snällt äldre par" som hjälpte till att hålla henne gömd. Då försvann istället 13-åringens mamma, men polisen söker inte aktivt efter henne eftersom man inte bedömer att det föreligger någon konkret fara för hälsa eller liv.

I samband med att flickan kom tillbaka skrev Alexandra Pascalidou en mycket närgången artikel om henne, med namn och bilder och snaskiga, integritetskränkande detaljer.

Namnpubliceringen av flickan väckte hård kritik på sociala medier. Och nu skriver Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström att vänstertidningen gjorde fel när man publicerade artikeln.

"[G]ivet hur förutsättningarna för familjen såg ut och att omständigheterna var delvis oklara skulle Expressen inte ha återgett flickans och familjens reaktioner så långtgående. Och inte heller publicerat de närgångna bilder och tv-inslag som vi hade i vår artikel", skriver Klas Granström.

Expressen har i efterhand kraftigt redigerat Alexandra Pascalidous artikel och tagit bort flickans namn ur texten.

Alexandra Pascalidou har tidigare varit involverad i publicistiska skandaler. Bland annat har hon flera gånger ertappats med att plagiera texter.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.