Jens Liljestrand talar nu ut om skräcknatten 2016.

Expressenprofilen: Jag "ville dö" när Trump blev vald

Publicerad 1 november 2020 kl 19.09

Media. Vänstertidningen Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand, 45, tar nu bladet från munnen och berättar öppenhjärtigt om hur det var under mardrömsnatten 2016 när Donald Trump valdes till president i USA.

Gilla artikeln på Facebook

© Gage Skidmore

Donald Trump.

"Jag minns hur jag satt i baksätet, med mobilen i handen, desperat scrollande efter tröst. Genom huvudet brusade vaga tankar om att det vore bättre att vara död."

Så skriver Jens Liljestrand i en krönika i Expressen i vilken han drar sig till minnes den ödesdigra november­natten för fyra år sedan.

Den totala känslan av uppgivenhet drabbade den idag 45-årige vänsterjournalisten efter att han lyckats få en taxichaufför att köra honom "hem till förorten" från Expressen-redaktionen "för ett par tusen kronor".

Valnatten i USA 2016 var "tvivelsutan den politiska händelse under min livstid som har påverkat mig mest", konstaterar Liljestrand. Det var då han som tidigare "ungliberal" insåg "att rasisterna, kvinnohatarna och klimatförnekarna är på väg att vinna".

"Först som medelålders insåg jag att vi befinner oss i en rörelse som saknar någon annan skönjbar riktning än utför, bortåt, halkande, hasande mot något mörkt, fult och främmande."

Liljestrand konstaterar att Donald Trump är "en förfärlig och grotesk ledare, en kvasidespot och vetenskapsförnekare som vandaliserar planeten". Men enligt den 45-årige vänsterprofilen kommer världen att fortsätta att vara "trasig" oavsett vem som vinner i USA nästa vecka.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Svenska Gunnel, 27, dog som sexslav hos afghaner. Blev offer – redan före massinvandringen.0 Plus

Kultur