Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors hävdade i höstas att det inte finns någon inhemsk svensk kultur.

Förintelsemyndighet: Rasism mot svenskar finns inte

Publicerad 1 februari 2016 kl 15.57

Inrikes. Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att bekämpa rasism och intolerans i samhället. Men att svenskar skulle kunna utsättas för sådant är i princip uteslutet, enligt den statliga myndigheten.
– Det finns inga forskningsbelägg för svenskfientlighet eller intolerans mot etniska svenskar, säger projektledare Karin Wiström till Nya Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten Forum för levande historia grundades av statsminister Göran Persson år 2003 och har som syfte att "bidra till att skapa ett jämlikt samhälle präglat av respekt för alla människors lika värde och rättigheter och till att främja demokratin" med utgångspunkt i Förintelsen.

I regeringsuppdraget ingår bland annat åt att kartlägga rasism, antisemitism och islamofobi. Men att etniska svenskar skulle kunna utsättas för diskriminering eller rasistiska övergrepp är ingenting man alls vill kännas vid på myndigheten.

– Vi har inte tittat på det. Det är frågan vad ett hatbrott mot en svensk är? Det vet inte jag hur man definierar, säger Joakim von Scheele, som är projektledare på Forum för levande historia, till Nya Dagbladet.

En annan projektledare, Karin Wiström, uppger att myndigheten är helt likgiltig inför frågan om rasism mot etniska svenskar.

– Vi ser inte alarmistiskt på det, på något sätt, överhuvudtaget. Vi har inga incitament att jobba med det heller, säger hon till Nya Dagbladet.

Karin Wiström förklarar att det inte finns några "forskningsbelägg" för att det skulle existera "svenskfientlighet eller etnisk intolerans mot svenskar" och att frågan därför är ointressant.

Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors väckte i höstas uppmärksamhet när hon under regeringens asylgala "Sverige tillsammans" påstod att det inte finns någon inhemsk svensk kultur.

Rättelse: Forum för levande historia grundades 2003 efter ett riksdagsbeslut 2001 och inget annat.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.