Alternativ för Sverige
Mikael Jansson (AFS)

Förre SD-ledaren Mikael Jansson går över till AFS

Publicerad 9 april 2018 kl 14.01

Inrikes. Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson, 52, går nu över till nybildade konkurrenten Alternativ för Sverige. Det meddelade han vid en pressträff på måndagen. Enligt Jansson har SD börjat anpassa sig till andra partier och överge sina grundfrågor för att kunna nå regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Alternativ för Sverige, AFS, får nu ett tungt tillskott när den sverigedemokratiske veteranen och riksdagsledamoten Mikael Jansson går över till partiet.

Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna i tio år mellan 1995 och 2005, alltså innan nuvarande ledaren Jimmie Åkesson.

Han har sedan 2010 varit riksdagsledamot för SD och partiets försvarspolitiska talesperson, en roll som tas över av Roger Richtoff.

Redan i februari stod det klart att Mikael Jansson inte kommer stå med på Sverigedemokraternas riksdagslista i höstens val.

– Efter 25 år i Sverigedemokraterna lämnar jag partiet och går över till Alternativ för Sverige. Mitt arbete för Sverige fortsätter i oförminskad takt. Jag kommer att ge mitt yttersta för att Alternativ för Sverige ska ta plats i riksdagen, säger Mikael Jansson i ett uttalande på måndagen.

Under en presskonferens sade Jansson att Sverigedemokraterna har börjat anpassa sig alldeles för mycket till etablissemanget och andra partier. Enligt Jansson har SD vikit sig i grundfrågor som den militära alliansfriheten, där partiet nu valt att passa och vägrar inta en tydlig ställning. Det är orsaken till att han nu lämnar partiet, hävdar han.

Att gå med i NATO skulle öka krigsrisken för Sverige, säger Jansson. Att Sverigedemokraterna inte vill ta klar ställning i frågan beror på att partiet inte vill stöta sig med Moderaterna, menar han.

Enligt Jansson borde Sverigedemokraterna även ha tryckt hårdare för Swexit, alltså att Sverige ska lämna EU. Likaså borde SD tydligare ha drivit frågan om återvandring, sade han till medier efter pressträffen.

Mikael Jansson påpekar dock att han inte är fiende till SD, utan hoppas att både SD och AFS tillsammans får över 20 procent i riksdagsvalet.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, kommenterar Mikael Janssons övergång:

– Jag har känt Mikael Jansson och arbetat med honom sedan jag engagerade mig som aktivist i Sverigedemokraterna inför valet 2006. Jag är stolt över att få välkomna honom till Alternativ för Sverige och återigen bli partikollegor. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med Mikael för Sverige och det svenska folkets intressen.

Texten uppdateras.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0