Förslaget: Valhemlighet införs i januari 2019

Publicerad 29 augusti 2018 kl 17.09

Inrikes. Efter hård kritik från EU föreslår regeringen nu ändringar i vallagen. Enligt en proposition ska valsedlar förvaras på en "avskärmad" plats i vallokalen så att det går att plocka på sig sedlar utan att alla kan se vilket parti man ska rösta på.

Gilla artikeln på Facebook

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och innebär bland annat att det ska införas ett krav på att platsen där valsedlarna läggs ut ska vara avskärmad.

"Ingen väljare ska uppleva en risk för att röja sin valhemlighet när den tar valsedlar från valsedelstället" skriver regeringen.

I dag finns det inga krav på att platserna där väljare tar valsedlar inför att man ska rösta i vallokalerna ska skyddas från insyn. Istället står sedlarna ofta helt öppet.

Det unikt svenska systemet med valsedlar som väljaren måste plocka åt sig inför allmän beskådan har tidigare väckt hård internationell kritik.

Kritiken har bland annat kommit från EU-kommissionen och i EU-parlamentet har den danske ledamoten Morten Messerschmidt konstaterat att Sverige inte är en demokrati eftersom det saknas valhemlighet i landet.

Tidigare svenska utredningar har dock kommit fram till att det inte finns någon anledning att ändra systemet och att valhemligheten uppfylls trots den allmänna insynen vid valsedlarna.

Regeringen föreslår nu även ökade möjligheter att personrösta. Förslaget innebär att väljare också ska kunna personrösta på blanka och partimarkerade valsedlar. I nuläget kan väljare bara rösta på anmälda kandidater på namnvalsedlar.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0