Förvaltningsrätt kallar 14-årig syrisk flicka "brådmogen"

Publicerad 16 februari 2017 kl 16.22

Lag & Rätt. Socialtjänsten i Mönsterås kommun har fått avslag på en begäran om att omhänderta en 14-årig syrisk flicka som gifts bort till sin kusin. Anledningen är att förvaltningsrätten i Växjö anser att flickan är "brådmogen".

Gilla artikeln på Facebook

Flickan som kommit till Sverige från Syrien giftes bort till en kusin redan när hon var tolv år gammal. I Sverige har hon placerats hos sin faster och hennes familj.

Kusinen bor också i Sverige och det är han som betalat för flickans och hennes familjs resa hit. Flickan, som enligt födelsebeviset från Syrien är 14 år, har hunnit bli gravid i Sverige.

Socialtjänsten i Mönsterås kommun begärde att flickan skulle bli omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, men fick avslag av förvaltningsrätten i Växjö. Domstolen motiverar sitt resonemang med att flickan är "med svenska mått mätt brådmogen". 14-åringen sägs vidare ha "en fast förankring i sin religion och i den kultur som hon är uppväxt i".

Statsvetaren och journalisten Sakine Madon, ifrågasätter domen i en ledarartikel i VLT.

"Så om en flicka anses 'brådmogen', är det mindre fel att hon ingår i ett barnäktenskap? Så om flickan har en viss religiös och kulturell bakgrund, är barnäktenskap i sin ordning?", skriver hon och fortsätter:

"Det är svårt att tolka domen på annat sätt. Flickan beskrivs dessutom som en mogen person med fri vilja. Alla som vet vad hederskultur är känner väl till den maktlöshet och press en minderårig bortgift flicka utsätts för. Varför blundar rätten för att hon är minderårig?"


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Självkörande bussar i Linköping

Förarlösa bussar lämnar campus. Nu har de för första gången börjat testas i ett bostadsområde.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.