Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Publicerad 27 oktober 2021 kl 07.22

Inrikes. Trots att svenska kvinnor är kända för att lita på myndigheter har en klar majoritet av de gravida kvinnorna avstått från vaccinering mot covid-19. Nu förbjuds kvinnliga läkare berätta för gravida kvinnor hur de själva skulle ha gjort.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att gravida löper högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 konstaterar Folkhälsomyndigheten att en minoritet av landets kvinnor har vaccinerat sig mot sjukdomen.

Karin Petterson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, säger till Dagens Nyheter att barnmorskor och kvinnliga läkare får frågor från gravida kvinnor hur de själva skulle ha gjort – och då fått det sanningsenliga svaret att de skulle ha väntat.

– Kvinnorna har till exempel frågat sin barnmorska hur hon själv skulle ha gjort om hon var med barn, och då har barnmorskan svarat att hon skulle vänta. Det är inte okej, säger Karin Petterson till DN.

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket bedriver nu en kampanj mot personal inom mödrahälsovården för att "öka kunskapen" om vaccination hos gravida. I praktiken handlar det om att inskärpa att personalen ska säga åt gravida att vaccinera sig.

– De gravida kvinnornas tvekan beror ofta på oro, vilket kan bemötas med fakta som kan hjälpa dem att fatta ett välgrundat beslut, säger Annika Ersson, Folkhälsomyndigheten, till Läkartidningen.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0