IT-vänstern
Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Facebook förbjuder nationalism – för vita människor

Publicerad 27 mars 2019 kl 18.52

Media. Facebook inför med omedelbar verkan nya riktlinjer som innebär att det blir förbjudet för användare på plattformen att uttrycka stöd för "vit nationalism", rapporterar Motherboard.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet kommer efter påtryckningar från vänsterliberala organisationer. Det innebär att vita människors nationalism kommer att jämställas med "vit makt" och alltså inte tillåtas.

Den nya policyn kommer enligt Motherboard att införas officiellt nästa vecka, på såväl Facebook som Instagram.

Systemet kommer automatiskt att censurera kända fraser som vita nationalister använder sig av. De åsikter som inte upptäcks automatisk kommer att censureras manuellt i efterhand.

Personer som försöker posta eller söka efter sådant material kommer att omdirigeras till vänsterorganisationen "Life After Hate", som arbetar med personer som lämnat nationalismen bakom sig.

Brian Fishman, som ansvarar för Facebooks arbete med kontraterrorism, säger att jättebolaget inför beslutet har haft samtal med ett 20-tal "medlemmar i civilsamhället" och olika akademiker.

"Vit nationalism" används i USA för att beskriva den ideologi som vill företräda den europeiskättade befolkningen i USA. De vita grundade USA och utgjorde fram till nyligen den överväldigande majoriteten av invånarna i landet, men de senaste årtiondena har de mer och mer kommit att ersättas av folkslag från tredje världen genom så kallad massinvandring.

Startskottet för tredje världen-invandringen blev den så kallade Hart–Celler-lagstiftningen, som klubbades igenom av de amerikanska politikerna år 1965 efter en lång tids påtryckningsarbete från särskilda lobbygrupper. Idag är de vita amerikanerna på god väg att bli en minoritet i sitt eget land, och gruppen utsätts för dagliga hätska angrepp i amerikansk media, där de ofta utpekas som roten till mer eller mindre allt ont i världen.


Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.