Facebook "skuggbannar" användare som sprider "desinformation"

Publicerad 27 maj 2021 kl 21.27

Media. Facebook har nu börjat använda så kallad skuggbannlysning mot användare som sprider inlägg som företagets så kallade faktagranskare har bedömt vara "desinformation".

Gilla artikeln på Facebook

Facebook har sedan tidigare anlitat en rad olika vänstergrupper som har fått i uppdrag att mot betalning gå igenom olika sidor och bedöma om de innehåller "desinformation".

Nätjätten har nu också börjat varna användare som försöker interagera med innehåll som bedömts utgöra desinformation.

De användare som trots varningarna väljer att dela den typen av inlägg kommer att drabbas av repressalier. Spridningen av deras inlägg kommer att strypas.

"Från och med nu kommer vi att minska spridningen av alla inlägg i nyhetsflödet från en persons Facebook-konto om personen upprepade gånger delat innehåll som har granskats av någon av våra faktagranskande partners", skriver Facebook på sin blogg.

Facebook uppger sig kämpa mot "desinformation" oavsett om det handlar om "falskt eller vilseledande innehåll om covid-19 och vacciner, klimatförändringar, val eller andra ämnen".


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Aftonbladet-skribent fick radera sitt rasande personangrepp på Dadgostar

"Skrev i affekt." Blodet kokar på S-tidningens ledarredaktion efter misstroendeförklaringen.0 

Ekonominyheter

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.