Fackförbund kräver hudfärgsstatistik

Publicerad 27 mars 2024 kl 09.24

Inrikes. Flera fackförbund kräver att SCB ska börja föra statistik över människors hudfärg. Detta för att kunna följa den "strukturella rasismen".

Dela artikeln

Det nya kravet på registrering av "jämlikhetsdata", som de kallar det, kommer från förbunden Kommunal, Vårdförbundet och kulturarbetarfacket DIK.

"Att titta på härkomst (var en person och dennes föräldrar är födda) ger viss information. Det ger dock inte hela bilden och gör att många som utsätts för rasism på grund av sin hudfärg inte fångas upp", skriver ordförandena för dessa förbund i en debattartikel i Expressen.

Fackförbunden vill att SCB ska få i uppdrag att "föra statistik kopplat till hudfärg i syfte att motverka diskriminering".

Diskrimineringsombudsmannen (DO) bör också få "ett särskilt uppdrag att analysera hudfärgsbaserad rasism och lämna förslag på åtgärder" – och större statliga arbetsgivare bör tvingas samla in "jämlikhetsdata", enligt förbunden.

– Det är en fin tanke att alla ska behandlas likvärdigt och att vi ska vara färgblinda på arbetsmarknaden. Men verkligheten ser inte ut så, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Göteborgs-Posten.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) uppger dock att det inte är aktuellt att föra sådan statistik då det riskerar att förvärra "segregationen". Hon hänvisar till att det kan leda till att folk exempelvis väljer bort områden där många av annan etnicitet bor.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.