Asylbränderna

Fängelse för mordbrand på asylboende

Publicerad 18 oktober 2015 kl 18.34

Inrikes. En asylsökande kvinna tände i september eld på sitt asylboende på en ort utanför Skellefteå. Tidigare hade hon även riktat dödshot mot en polis och förstört en annan kvinnas mobiltelefon. I veckan föll domen mot 36-åringen: fängelse i två år för mordbranden och övriga brott.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan härstammar från Djibouti i Afrika och ansökte om asyl i Sverige i februari. Redan efter ett drygt halvår i landet som asylsökare så har den 36-åriga kvinnan hunnit med att begå flera våldsbrott.

I maj hamnade hon i konflikt med en annan kvinna på sitt asylboende. Det slutade med att 36-åringen slog sönder den andra kvinnans mobiltelefon genom att kasta den i golvet upprepade gånger. Hon åtalades också för att ha gett henne en örfil.

När polisen vid det tillfället skulle göra ett ingripande mot 36-åringen så hotade hon att döda en polisman. Dödshotet mot polisen ville hon bortförklara genom sviktande minne till följd av "berusning och trauma".

Narkotikabrottet, som är ringa, gällde narkotikaklassade tabletter kvinnan innehaft i somras.

Mordbranden i lägenheten tillhörande asylboendet nekade den afrikanska kvinnan till att ha utfört uppsåtligen. Men enligt domstolen finns trovärdiga uppgifter från vittnen som talar för att kvinnan anlagt branden med uppsåt. Uppgifterna får också stöd av den brandorsaksundersökning som presenterats som bevis i målet.

De fyra brott som kvinnan döms för är således mordbrand, hot mot tjänsteman, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Hon frias dock från åtalspunkten gällande den ringa misshandeln eftersom stark stödbevisning saknas.

Skellefteå tingsrätt dömer henne till fängelse i två år. Hon ska också betala skadestånd på 2.000 kronor till kvinnan vars mobiltelefon hon hade sönder.

Men 36-åringen kan även i fortsättningen se fram emot att kunna leva på svenska skattebetalare. Migrationsverket har nämligen inte kunnat säga med säkerhet om det finns hinder mot att den nu flerfaldigt brottsdömda kvinnan utvisas till sitt hemland. Av den anledningen väljer tingsrätten att låta kvinnan stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff.

I väntan på att domen vinner laga kraft ska kvinnan stanna kvar i häktet.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Ny stickprovsmätning. Brittiska coronavarianten dominerar.0 

Plastskatt gav stor ökning av kinesiska avfallspåsar

Omfattas inte av skatten.. "Vi importerar istället fossilbaserade påsar från Kina."0 

Sänkta straff efter drive-by-skjutning mot villa i Tyresö

Pojke satt och pluggade i köket.. Men inte heller hovrätten vill döma männen för mordförsök.0 

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus