Asylbränderna

Fängelse för mordbrand på asylboende

Publicerad 18 oktober 2015 kl 18.34

Inrikes. En asylsökande kvinna tände i september eld på sitt asylboende på en ort utanför Skellefteå. Tidigare hade hon även riktat dödshot mot en polis och förstört en annan kvinnas mobiltelefon. I veckan föll domen mot 36-åringen: fängelse i två år för mordbranden och övriga brott.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan härstammar från Djibouti i Afrika och ansökte om asyl i Sverige i februari. Redan efter ett drygt halvår i landet som asylsökare så har den 36-åriga kvinnan hunnit med att begå flera våldsbrott.

I maj hamnade hon i konflikt med en annan kvinna på sitt asylboende. Det slutade med att 36-åringen slog sönder den andra kvinnans mobiltelefon genom att kasta den i golvet upprepade gånger. Hon åtalades också för att ha gett henne en örfil.

När polisen vid det tillfället skulle göra ett ingripande mot 36-åringen så hotade hon att döda en polisman. Dödshotet mot polisen ville hon bortförklara genom sviktande minne till följd av "berusning och trauma".

Narkotikabrottet, som är ringa, gällde narkotikaklassade tabletter kvinnan innehaft i somras.

Mordbranden i lägenheten tillhörande asylboendet nekade den afrikanska kvinnan till att ha utfört uppsåtligen. Men enligt domstolen finns trovärdiga uppgifter från vittnen som talar för att kvinnan anlagt branden med uppsåt. Uppgifterna får också stöd av den brandorsaksundersökning som presenterats som bevis i målet.

De fyra brott som kvinnan döms för är således mordbrand, hot mot tjänsteman, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Hon frias dock från åtalspunkten gällande den ringa misshandeln eftersom stark stödbevisning saknas.

Skellefteå tingsrätt dömer henne till fängelse i två år. Hon ska också betala skadestånd på 2.000 kronor till kvinnan vars mobiltelefon hon hade sönder.

Men 36-åringen kan även i fortsättningen se fram emot att kunna leva på svenska skattebetalare. Migrationsverket har nämligen inte kunnat säga med säkerhet om det finns hinder mot att den nu flerfaldigt brottsdömda kvinnan utvisas till sitt hemland. Av den anledningen väljer tingsrätten att låta kvinnan stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff.

I väntan på att domen vinner laga kraft ska kvinnan stanna kvar i häktet.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0