Unga "avskärmar sig" från etablissemangets mediekanaler, och nu vill staten ingripa mot problemet.

" />

Unga "avskärmar sig" från etablissemangets mediekanaler, och nu vill staten ingripa mot problemet.

" />

Unga "avskärmar sig" från etablissemangets mediekanaler, och nu vill staten ingripa mot problemet.

" />

Myndighet ska bekämpa Fria Tider

Publicerad 2 februari 2014 kl 17.21

Media.Allt fler unga använder Internet som sin viktigaste nyhetskälla, framför tv, tidningar och radio. De fyra stora mediehusen håller på att förlora kontrollen över opinionsbildningen i Sverige, vilket nu föranleder regeringen att agera mot vad man beskriver som "ett hot mot demokratin".

Gilla artikeln på Facebook

Det är statliga Sveriges Radio som varnar för att svenskar med åsikter som ligger en bit från regeringens inte längre är hänvisade till det svenska etablissemangets olika organ, utan kan väja att läsa internetbaserade medier som ger en annan bild av verkligheten.

Jesper Strömbäck är vänsterorienterad medieforskare och professor i "politisk kommunikation" vid det så kallade Mittuniversitetet i Sundsvall. Nu varnar han för att svenskar kan "avskärma sig" från etablerad media som de "av en eller annan anledning" misstror. Han beskriver utvecklingen som en fara för demokratin.

Myndigheten Statens medieråd har fått i uppdrag att bekämpa uppstickare inom det nya medielandskapet och öka tilltron till traditionell media. I ett första steg kommer myndigheten att ta fram "utbildningsmaterial" åt lärare, bibliotekarier och föräldrar, som ska användas för att få framtidens unga att välja medier som står närmare den svenska makten än vad exempelvis Fria Tider gör.

Inom EU startas samtidigt ett projekt för att lära unga att värdesätta traditionell media framför "propaganda". I februari inleds det skattefinansierade arbetet i samband med Safer Internet Day, där bland annat EU-sammanslutningarna CST och All Party Parliamentary Group Against Antisemitism ingår.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Media

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0