Brexit

Farage: Vi måste ut ur EU senast årsskiftet

Publicerad 29 augusti 2016 kl 15.42
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Stor­britannien måste senast vid års­skiftet ansöka om att lämna EU. Det sade Ukips tidigare partiledare Nigel Farage till "Good morning Britain" idag på morgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Farage inledde med att säga att han inte har särskilt stort för­troende för nuvarande premiär­minister Theresa May. Anledningen är att hon miss­lyckades med att få kontroll på invandringen under sin tid som inrikes­minister.

Istället för att, som lovat, minska netto­invandringen till Stor­britannien till under 100.000 per år steg den till nästan 300.000 under hennes tid som inrikes­minister. Något som till och med vänster­tidningen Independent reagerade på och kallade för ett "spektakulärt misslyckande" i en artikel i februari förra året.

– Men jag är beredd att ge henne en chans till, säger Farage.

Han vill däremot inte att regeringen drar ut på det för länge utan skynd­samt får igång processen med att lämna EU.

– Det hon måste göra är att aktivera Artikel 50. Det är den mekanism som startar klockan och ger oss två år för att lösa alla frågor, förklarar Farage.

Artikel 50 i Lissabonfördraget är den klausul som ger EU:s medlemsstater rätt att lämna unionen. Från och med ansökan om utträde lämnats in har medlemsstaten och unionen två år på sig att förhandla om detaljerna för utträdet, därefter upphör medlemskapet med automatik.

Inom den perioden kan emellertid unionen och medlemsstaten gemensamt besluta om att förlänga tidsfristen. Ett nyval innan de två åren gått ut, där exempelvis en starkt EU-vänlig Labourregering tillträder, skulle därmed kunna sätta käppar i hjulen för "Brexit".

– Det är okej för ministrarna att få ordning på sina lag. Det är vettigt, dra inte ut i strid innan armén är redo. Men jag vill inte att det här fördröjs senare än januari, säger Nigel Farage.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0