Konflikten i Ukraina
Mikael Skillt och en maskerad svensk kollega fotograferade av Fria Tiders utsände nära Azovbataljonens bas i Mariupol.

Felaktiga uppgifter om "tillfångatagen" svensk

Publicerad 22 juli 2014 kl 15.35

Utrikes. Den svenske nationalisten och frivilligsoldaten Mikael Skillt, 37, har tillfångatagits av separatister i Ukraina, rapporterar flera ryska medier. Men nu dementerar Mikael Skillt uppgifterna på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

© B. Oberger

FÅR FRÅGOR: Sverige krävs nu på en förklaring av Rysslands utrikes­departement. Här utrikesminister Carl Bildt (M).

Uppgifterna om det påstådda frihetsberövandet kom ursprungligen från den ryska försvarsmaktens TV-kanal Zvezda som hänvisade till separatisterna i Luhansk.

Den ryska webbplatsen Vesti.ru uppgav också med hänvisning till separatiströrelsen i Luhansk att den svenske frivilligsoldaten hade fångats inatt. Svensken greps utanför staden Perevalsk, vilket "bekräftas av regeringen i Kiev" enligt den ryska statsradion Rysslands röst.

Men nu dementerar Mikael Skillt själv uppgifterna på Twitter.

"Russian propaganda when its the best! I seem to be captured by seperatists :) Time for #Putin to get the facts right. #humour #Ukraine", lyder inlägget på Twitter.

I ett Twitter-meddelande till Fria Tider skriver han på svenska att separatisterna "ser mig hos varje prickskytt som dödar dem". Nyhetssajten Motgift skriver att man varit i kontakt med Mikael Skillt över telefon, som bekräftat att han inte har tillfångatagits av separatister.

Svensken befinner sig i Ukraina för att slåss för den ukrainska regeringens sida i den så kallade Azovbataljonen, som utgörs av radikala nationalister som har rekryterats från både Ukraina och utlandet.

Den ryska regeringen kräver samtidigt förklaringar från Sverige, Finland och de baltiska staterna samt Frankrike, som man menar att har nynazistiska medborgare på plats i Ukraina för att strida på Kievs sida i konflikten, skrev finska YLE på sin engelska sajt. Ryssland förutsätter att Sverige och de övriga länderna vidtar åtgärder för att stoppa de medborgare som deltar i fientligheter mot invånarna i sydöstra Ukraina.

Men presstalesmannen Erik Wirkensjö på UD säger sig inte känna till att sådana krav ställts.

– Det är inget som jag har hört talas om. Det låter ju lite märkligt att det ryska utrikesdepartementet skulle kräva en förklaring av Sverige om han nu befunnit sig i Ukraina och stridit, säger Erik Wirkensjö.

Sverige har tidigare sagt sig vara ointresserade av den typen av åtgärder.

– Säkerhetspolisen intresserar sig endast för svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder, exempelvis al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien, sade Säpos presstalesperson Sirpa Franzén i februari i ett skriftligt uttalande till Expressen.

Artikeln är rättad. Artikeln är uppdaterad.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.