Anna Serner kallade, som vd för Svenska Filminstitutet, journalisten Janne Josefsson för "gubbslem".

Feministisk vd lämnar Filminstitutet

Publicerad 28 april 2021 kl 18.36

Kulturnyheter. Kulturmarxisten Anna Serner, 56, kommer under hösten 2021 att lämna sin tjänst som vd för Stiftelsen Svenska Filminstitutet. Serner, som varit pådrivande för kraftig könskvotering inom den svenska filmindustrin, uppger sig ha fattat beslutet på eget initiativ.

Gilla artikeln på Facebook

– Det har varit ett privilegium att få ha detta utvecklande, roliga, viktiga och utmanande jobb att leda en så viktig kulturinstitution. Men jag tycker att maktpositioner ska innehas av olika personer, för att få in nya perspektiv i en organisation och bransch, och jag tycker tiden har kommit att lämna över stafettpinnen till någon annan som får ta filmen in i framtiden, säger Anna Serner i ett pressmeddelande.

Filminstitutets officiella uppdrag är att bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet, verka för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödja produktion, distribution och visning av värdefull film samt representera den svenska filmen internationellt.

Trots att det av biologiska skäl nästan bara är män som är intresserade av att bli filmregissörer har Anna Serner kämpat för att se till att fördelningen blir 50/50, genom att hota med indragna bidrag för män. Hon har också velat införa könsneutrala priskategorier på Guldbaggegalan.

Serner har också uppmärksammats för att ha kallat journalisten Janne Josefsson för ett "gubbslem".

– Anna Serner är en stark förändringsledare, som har arbetat mycket med Filminstitutets organisation för att den ska vara rustad att möta framtiden. Vi i styrelsen kommer att sakna Anna Serners starka engagemang för allt som rör filmen, och jag vill särskilt framhålla det viktiga arbetet hon har gjort för att främja jämställdhet och bredare inkludering i filmvärlden, säger Claes Ånstrand, styrelseordförande för Filminstitutet.

Anna Serner kommer vara kvar under uppsägningsperioden, som sträcker sig till och med den 27 oktober 2021.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur