Fria Tider avslöjar
GREPS DIREKT: Arbetarens styrelseledamot Per Enqvist stoppades med 0,6 promille bakom ratten kort efter att tidningen beviljats 2,2 miljoner i presstöd. Tidningens högkvarter på Sveavägen i Stockholm i bild.

Fick 2,2 miljoner i presstöd: Då slutade vänsterprofilens blöta kväll med fängelse

Publicerad 9 maj 2016 kl 20.34

Granskning. Den 9 oktober 2015 beslutade Myndigheten för radio och TV att ålägga skattebetalarna att betala över 2,2 miljoner i presstöd till den vänsterextrema tidningen Arbetaren. Kort efter att pengarna betalats ut greps tidningens styrelseledamot, den 31-årige läkaren Per Enqvist, för grovt rattfylleri efter att ha genomfört en vansinneskörning under en blöt kväll i centrala Varberg.
 – Icke, säger Enqvist när Fria Tider frågar om han har någon kommentar till händelsen.

Dela artikeln

Arbetaren-profilen Per Enqvist dömdes i förra veckan till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen den 6 mars i år som 31-åringen valde att köra bil från hemmet till sin arbetsplats med 0,61 promille alkohol i blodet. Färden gick genom Varbergs innerstad och slutade på Rosenfredsgatan, där Enqvist stoppades av polis.

Polismannen hade lagt märke till att Enqvist, som är läkare och född i Calcutta i Indien, körde ryckigt och vid två fällen åkte över på fel sida av vägen. I förhör senare under natten erkände 31-åringen brottet, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Han uppgav att han hade druckit sex folköl (50 cl) och två starköl (33 cl) innan han satte sig i bilen.

"Påtaglig fara för trafiksäkerheten"
– Det var onödigt, dumt och idiotiskt, medgav Enqvist i förhör.

Tingsrätten konstaterar att vänsterprofilens vansinneskörning innebar en "påtaglig fara för trafiksäkerheten" i centrala Varberg och dömer honom därför till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

I domen konstateras att det som förekommer i belastningsregistret om Per Enqvist saknar betydelse för bedömningen i påföljdsfrågan. Av personutredningen framgår dock att läkaren har ett riskbruk när det gäller alkohol. Han har sökt hjälp och får samtal med en KBT-terapeut.

"Efter den aktuella händelsen har Per Enqvist valt att helt avstå från alkohol och använder Antabus. Han har även ansökt om alkolås till sin bil. Frivårdens bedömning är att risken för att Per Enqvist återfaller i brott är låg och att han inte är i behov av stöd och kontroll inom ramen för frivårdens verksamhet", står det i domen.

Får miljoner i bidrag
Arbetaren, som ägs av det vänsterextrema fackförbundet Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC), ges ut med hjälp av miljonbidrag från de svenska skattebetalarna.

Presstödsnämnden meddelade tidigare i år att tidningen skulle beviljas 2.239.000 kronor i driftstöd under 2016.

Per Enqvist säger till Fria Tider att han inte vill kommentera det inträffade.

– Icke, säger han och lägger på luren.

FT GRÄVGRUPPEN


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.