Finland får rumänsk polishjälp mot romer

Publicerad 6 april 2012 kl 16.55

Utrikes.I en artikel med rubriken "Tiggarfamiljer hämtar nu även sina barn till Finland" skriver den finska statliga nyhetskanalen Yle att Finland ska få rumänsk tjänstemanna- och polishjälp för att komma till rätta med tiggare och kriminella som kommer från Rumänien.

Gilla artikeln på Facebook

I Finland finns hundratals tiggande romer som nu också har börjat ta med sig små barn och barn i skolåldern till det nordiska välfärdslandet.

- Tyvärr har det under några veckor kommit stora familjer som har barn i alla åldrar, från sex månader till skolåldern, som inte går i skolan, säger en representant för Helsingfors Diakonianstalt.

Familjerna lever på att tigga och ägna sig åt kriminalitet. Även fattiga icke-romer från det forna östblocket reser runt i Västeuropa och sysslar med liknande saker. Nu har Finland slutit ett samarbetsavtal med Rumänien om rumänsk tjänstemannahjälp åt dessa människor, uppger Yle.

Även rumänsk polis ska placeras i Finland för att hjälpa till med brottsförebyggande åtgärder. Polischefen tror att det kommer att bli klart redan till sommaren. Utrikesministeriet meddelar att det kommer att få hjälp från Rumänien för att lösa tiggerifrågan, skriver Yle i sin nätupplaga.

Det handlar om ett operativt samarbete och syftet är att kartlägga och klarlägga vilka brott romerna begår.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0