Sveriges väg mot krig

Finland ger grönt ljus för attacker mot ryska städer

Publicerad 4 mars 2024 kl 06.34

Utrikes. Efter att Estlands tillträdande ÖB föreslagit att Ukraina ska få använda västerländska vapen på ryskt territorium ger nu Finlands regering grönt ljus för sådan användning.

Dela artikeln

Finland har inga restriktioner för var vapen som levereras till Ukraina får användas, enligt uttalanden från försvarsministeriet och ordföranden för parlamentets försvarspolitiska kommitté, rapporterar Yle.

Estlands tillträdande ÖB Andrus Merilo kritiserade tidigare västländer för att ha begränsat användningen av vapen till försvarsoperationer på ukrainskt territorium.

Begränsningen har varit ett försök att undvika direkt konfrontation med Ryssland och tillämpas bland annat av USA, som inte självt vill bli indraget i ett sådant krig. Samtidigt har länder som Sverige, Estland och Finland tilldelats en mer provocerande roll.

Liksom Sverige ingår Finland i den amerikanska stridsplaneringen för ett regionalt krig i Östersjöområdet, som bland annat Aftonbladet har rapporterat om. I det sammanhanget är Finlands nya uttalanden viktiga.

Ordföranden för det finska parlamentets försvarsutskott Jukka Kopra (NCP) understryker att Finland inte har satt några gränser för hur Ukraina får använda de vapen som finska skattebetalare bidrar med.

– Ukraina har rätt att använda dessa vapen mot militära mål även på rysk mark, säger han till Yle.

Vid ett ryskt anfall har svenska politiker för avsikt att skicka en brigad för att möta ryssarna i norra Finland och en till Lettland. Totalt handlar det om 10.000 svenskar som kommer att få sätta livet till i ett första skede, enligt Försvarsmakten.

– Det är ett rimligt bidrag av ett land av vår storlek, säger viceamiral Jonas Haggren till Aftonbladet.

Finland är medlem i Nato sedan den 5 juli 2022.


Nyheter från förstasidan

Kristersson gav lugnande besked till kriminella som hunnit bli medborgare

Löftet till gängen: Kommer inte att utvisas. Statsministern betonade att hotet om utvisning inte gäller kriminella som hunnit bli svenska medborgare.0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.