Finland kan avvisa asylsökare direkt vid gränsen

Publicerad 28 mars 2024 kl 09.59

Inrikes. Regeringen i Finland har tagit fram lagförslag som innebär att invandrare ska kunna stoppas redan vid gränsen – och nekas att både komma in i landet och att söka asyl.

Dela artikeln

Förslaget har fått hård kritik från vänsterorganisationer och anklagas för att bryta mot flera internationella avtal och "mänskliga rättigheter".

Lagen är dock begränsad. Den får endast tillämpas högst en månad åt gången och förutsätter att det finns ett hot mot Finlands suveränitet eller den nationella säkerheten, skriver Yle. Det krävs också att det inte finns något annat sätt att trygga säkerheten.

Finland stängde i höstas gränsen mot Ryssland efter att hundratals tredje världen-invandrare kommit och sökt asyl. Den finska regeringen pekade ut det hela som en hybridoperation från Ryssland.

Regeringen vill nu öppna gränsen igen – men alltså inte för asylsökare.

Den tidigare presidenten Sauli Niinistö säger i Yle-programmet "A-studio" att han funderat i liknande banor år 2016, när det också kom ett stort antal invandrare till gränsen.

– När jag tog upp det i riksdagen fick jag hård kritik, säger Niinistö i A-studio.

Finlands sittande president Alexander Stubb försvarade på onsdagen lagförslaget.

– Ibland finns situationer då man är tvungen att ta till åtgärder där säkerheten går först, sa Stubb.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.