Foto: Wikipedia

Finland och Nederländerna hindrar bankvänligt stödköp

Publicerad 2 juli 2012 kl 20.53

Ekonomi.Finland och Nederländerna i egenskap av medlemmar i EU:s mångbiljonkronorsfond ESM hindrar lån till slösaktiga länder och storvinster till privata banker. De tycker inte att det är en bra idé att betala pengar till banker för att köpa deras utlåning till skulddrabbade länder.

Gilla artikeln på Facebook

Mångbiljonkronorsfonden ESM, Europeiska stabilitetsmekanismen, bildades för att undsätta EMU-länder med stora skulder genom att låna dem pengar och manipulera utlåningsmarknaden.

Nu blockerar Finland EU-fonden från att köpa fordringar på djupt skuldsatta euro-länder från privata aktörer på andrahandsmarknaden för lån. Även Nederländerna är mot idén, men säger inte uttryckligen att de ska blockera det bankvänliga stödpaketet. Det skriver CNBC.

Alla euro-länder är medlemmar i fonden och samtliga måste vara överens för att ett lån eller köp ska kunna beviljas. Därmed stoppas effektivt den ospecificerade men gigantiska utlåningen till låg ränta på euro-zonens skattebetalares bekostnad till stora vinster för privata finansaktörer.

Förevändningen för att låna ut pengar till euro-länder med gigantiska lån och skenande underskott samt att köpa fordringarna på dem från privata aktörer är att minska nödvändigheten för dessa länder att låna av privata aktörer och därmed driva ned räntan på privata lån då efterfrågan på dessa minskas.

I ett uttalande från den finska regeringen framgår det att de anser att uppköp av fodringar på skuldsatta euro-länder från privata aktörer är ett ineffektivt sätt att "stabilisera marknaden".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0