Foto: Wikipedia

Finland och Nederländerna hindrar bankvänligt stödköp

Publicerad 2 juli 2012 kl 20.53

Ekonomi.Finland och Nederländerna i egenskap av medlemmar i EU:s mångbiljonkronorsfond ESM hindrar lån till slösaktiga länder och storvinster till privata banker. De tycker inte att det är en bra idé att betala pengar till banker för att köpa deras utlåning till skulddrabbade länder.

Gilla artikeln på Facebook

Mångbiljonkronorsfonden ESM, Europeiska stabilitetsmekanismen, bildades för att undsätta EMU-länder med stora skulder genom att låna dem pengar och manipulera utlåningsmarknaden.

Nu blockerar Finland EU-fonden från att köpa fordringar på djupt skuldsatta euro-länder från privata aktörer på andrahandsmarknaden för lån. Även Nederländerna är mot idén, men säger inte uttryckligen att de ska blockera det bankvänliga stödpaketet. Det skriver CNBC.

Alla euro-länder är medlemmar i fonden och samtliga måste vara överens för att ett lån eller köp ska kunna beviljas. Därmed stoppas effektivt den ospecificerade men gigantiska utlåningen till låg ränta på euro-zonens skattebetalares bekostnad till stora vinster för privata finansaktörer.

Förevändningen för att låna ut pengar till euro-länder med gigantiska lån och skenande underskott samt att köpa fordringarna på dem från privata aktörer är att minska nödvändigheten för dessa länder att låna av privata aktörer och därmed driva ned räntan på privata lån då efterfrågan på dessa minskas.

I ett uttalande från den finska regeringen framgår det att de anser att uppköp av fodringar på skuldsatta euro-länder från privata aktörer är ett ineffektivt sätt att "stabilisera marknaden".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0