HVB-hemmet Horisonten i Kalmar.

Flyktingbarn gick med i Bandidos och slog folk med basebollträ − får stanna i Sverige

Publicerad 22 juli 2018 kl 17.34

Lag & Rätt. Flyktingbarnet sökte upp folk i deras hem iförd skottsäker väst och beväpnad med basebollträ och luftpistol. Nu döms han för bland annat misshandel − men slipper utvisning. Att han blivit medlem i Bandidos innebär inte att det finns risk för fortsatt brottslighet, enligt tingsrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Sommaren 2017 fattades beslut om att HVB-hemmet Horisont i Kalmar skulle läggas ned och att de boende skulle flyttas. Den nu dömde afghanen fick dock besked om att han skulle bo kvar eftersom han snart skulle "fylla 18".

Beskedet gjorde honom väldigt kränkt och han hotade bland annat att mörda en kvinnlig socialsekreterare.

Enligt domen har flyktingbarnet dessutom, iförd skottsäker väst, sedan sökt upp andra personer vid deras hem och hotat dem med batong och luftpistol

Särskilt allvarligt blev det hemma hos en person då afghanen försökte slå henne i huvudet med basebollträet. Detta endast kunde undvikas på grund av rådigt ingripande av en annan närvarande.

Personen som gick emellan fick istället basebollträet mot sin arm vilket ledde till att afghanen även åtalades för misshandel.

Den 18-årige afghanen döms nu 2018 till sex månaders fängelse samt 36.000 kronor i böter för misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman, försök till misshandel och ringa narkotikabrott. Han kommer att sitta häktad fram till dess att domen vinner laga kraft, då rätten bedömt att det föreligger en risk för att han undandrar sig straff om han försätts på fri fot.

Afghanen uppges vara medlem i Bandidos och åklagaren hade yrkat att han skulle utvisas. Kalmar tingsrätt ogillar dock utvisningsyrkandet och beslutar att den kriminelle afghanen ska vara kvar i Sverige efter att han avtjänat det korta straffet.

"Gärningarna i sig talar emellertid i och för sig för att det föreligger en viss risk för fortsatt brottslighet. I samma riktning talar det förhållandet att [afghanen] haft nära kontakter med, och sannolikt antagits som provmedlem, i en organisation som förknippas med grov organiserad brottslighet", skriver Kalmar tingsrätt − men fortsätter:

"Enligt tingsrättens mening är emellertid inte risken för fortsatt brottslighet sammantaget så hög att den bör föranleda utvisning. Utvisningsyrkandet ska därför ogillas."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0