Johan Norberg.

FOI: Ryssland hotar med kärnvapen

Publicerad 11 januari 2015 kl 23.44

Politik. Det var mycket fokus på Ryssland när konferensen Folk och försvar inleddes i Sälen idag och Försvarets forskningsinstitut (FOI) målade upp Ryssland som det stora hotet mot Sverige.
– Vi ser en kärnvapenretorik i Ryssland idag som saknar motstycke, påstod man på konferensen.

Gilla artikeln på Facebook

FOI:s forskningsledare Gudrun Persson och institutets "förste forskare" Johan Norberg framförde sin säkerhetspolitiska analys av Ryssland – tillsammans målade de upp Ryssland i dystra och hotfulla färger.

– Ryssland har två vänner, sin armé och sin flotta, citerade Persson den ryske tsaren Alexander III i inledningen av sitt anförande innan hon fortsatte:

– Idag är det de väpnade styrkorna och kärnvapnen, vi ser en kärnvapenretorik i Ryssland idag som saknar motstycke.

Hon hävdade dessutom att "imperiet är tillbaka", att Ryssland inte längre är en demokrati och angrep därefter Putin för hans ovilja att anamma USA:s och EU:s världpolitiska synsätt.

Därefter tog FOI:s Johan Norberg över där han pratade om Rysslands militära förmågor och inblandning i inbördeskriget i Ukraina.

– Ryssland har i Ukraina startat ett mellanstatligt krig. Det är inte aggression, det är inte destabilisering, det är inte inblandning, man har startat ett mellanstatligt krig, hävdade han och fortsatte:

– Man har ett narrativ att det här inte är ett mellanstatligt krig, utan ett inbördeskrig, Donetsk mot Kiev. Då kan man inte agera med sina trupper fullt ut.

Därefter fortsatte Torbjörn Becker från Handelshögskolan och talade om Rysslands ekonomiska situation och beskrev Västvärldens ekonomiska krig mot landet.

– Det som skiljer Ryssland i någon sorts fundamental mening från vad vi är vana vid är att vi ofta sätter upp den ekonomiska ambitionen först och sedan använder vi militär säkerhetspolitik för att skydda en ekonomisk ambition vi har. Vi är ute efter att säkra välståndet för landet, påstod han.

Därefter hävdade han att Ryssland står inför en "ekonomisk krasch" där ett fallande oljepris och Västvärldens ekonomiska sanktioner sätter hård press på den ryska ekonomin. Becker lyfte även fram den nyliberala förklaringsmodellen till att Putin är en så pass populär president i Ryssland – det stigande oljepriset.

– Under hans åtta första år så tredubblades ungefär oljepriset, inkomsterna steg dramatiskt, Putin älskades av Rysslands befolkning, sade han innan han avslutade med att servera den lösning som USA och EU erbjuder Putin:

– Det enda Ryssland egentligen kan göra på kort sikt på allvar för att få igång sin ekonomi är att dra sig ur Ukraina och bli av med de sanktionerna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Politik

"Socialbidrag till alla" – här marknadsför sig Sverige i tredje världen

Budskapet: Flytta till Sverige.. Lockar med "anställningsskydd, jämställdhet och socialbidrag till alla".0 

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Har inte "fullföljt sitt ansvar".. Anna Ekströms försvar: Svenska barn lyckas bra.0 

Förklarar: Är jude "i själen". Oklart vilken religion C-profilen hade när han sökte sig till kyrkovalet. 0 Plus

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus