Folk lever längre i framtiden

Publicerad 23 februari 2017 kl 12.34

Samhälle. Genom att studera 35 länder har en grupp forskare kunnat konstatera att samtliga kommer ha en längre medellivslängd år 2030. De som kommer leva kortast är amerikanska män medan sydkoreanska kvinnor kommer leva längst.

Gilla artikeln på Facebook

En studie gjord av WHO och Imperial College London visar att alla industrialiserade länder kommer ha en längre medellivslängd år 2030, skriver brittiska BBC.

Studien har undersökt livslängder i 35 industrialiserade länder och kan konstatera att alla kommer leva längre. Samtidigt kommer skillnaderna mellan män och kvinnor att minska.

Anledningen till att skillnaden minskar mellan män och kvinnor uppges vara att de får en mer likartad livsstil. Förr var det vanligare att män ägnade sig åt mer riskfyllt beteende.

– De rökte och drack mer, och var med om fler trafikolyckor och mord, men i och med att livsstilarna blir mer lika mellan män och kvinnor, så blir även deras förväntade livslängd det, säger Majid Ezzati, en av forskarna bakom studien.

De som kommer leva längst är sydkoreanska kvinnor medan de som kommer ha kortast medellivslängd är män i USA. Sydkoreanska kvinnor är den första grupp som kommer ha en medellivslängds på över 90 år.

USA går nedåt i statistiken och studien förutsäger en livslängd på 80 för män och 83 för kvinnor. USA är också det första landet där medellängden slutar gå upp, vilket tyder på dåligt näringsintag och ett svagt sjukvårdssystem.

Att livslängden ökar kommer innebära stora utmaningar för ekonomin i och med att fler personer kommer behöva pensionspengar och äldrevård, säger forskarna.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus