Folk lever längre i framtiden

Publicerad 23 februari 2017 kl 12.34

Samhälle. Genom att studera 35 länder har en grupp forskare kunnat konstatera att samtliga kommer ha en längre medellivslängd år 2030. De som kommer leva kortast är amerikanska män medan sydkoreanska kvinnor kommer leva längst.

Gilla artikeln på Facebook

En studie gjord av WHO och Imperial College London visar att alla industrialiserade länder kommer ha en längre medellivslängd år 2030, skriver brittiska BBC.

Studien har undersökt livslängder i 35 industrialiserade länder och kan konstatera att alla kommer leva längre. Samtidigt kommer skillnaderna mellan män och kvinnor att minska.

Anledningen till att skillnaden minskar mellan män och kvinnor uppges vara att de får en mer likartad livsstil. Förr var det vanligare att män ägnade sig åt mer riskfyllt beteende.

– De rökte och drack mer, och var med om fler trafikolyckor och mord, men i och med att livsstilarna blir mer lika mellan män och kvinnor, så blir även deras förväntade livslängd det, säger Majid Ezzati, en av forskarna bakom studien.

De som kommer leva längst är sydkoreanska kvinnor medan de som kommer ha kortast medellivslängd är män i USA. Sydkoreanska kvinnor är den första grupp som kommer ha en medellivslängds på över 90 år.

USA går nedåt i statistiken och studien förutsäger en livslängd på 80 för män och 83 för kvinnor. USA är också det första landet där medellängden slutar gå upp, vilket tyder på dåligt näringsintag och ett svagt sjukvårdssystem.

Att livslängden ökar kommer innebära stora utmaningar för ekonomin i och med att fler personer kommer behöva pensionspengar och äldrevård, säger forskarna.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Samhälle

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0