Folk lever längre i framtiden

Publicerad 23 februari 2017 kl 12.34

Samhälle. Genom att studera 35 länder har en grupp forskare kunnat konstatera att samtliga kommer ha en längre medellivslängd år 2030. De som kommer leva kortast är amerikanska män medan sydkoreanska kvinnor kommer leva längst.

Gilla artikeln på Facebook

En studie gjord av WHO och Imperial College London visar att alla industrialiserade länder kommer ha en längre medellivslängd år 2030, skriver brittiska BBC.

Studien har undersökt livslängder i 35 industrialiserade länder och kan konstatera att alla kommer leva längre. Samtidigt kommer skillnaderna mellan män och kvinnor att minska.

Anledningen till att skillnaden minskar mellan män och kvinnor uppges vara att de får en mer likartad livsstil. Förr var det vanligare att män ägnade sig åt mer riskfyllt beteende.

– De rökte och drack mer, och var med om fler trafikolyckor och mord, men i och med att livsstilarna blir mer lika mellan män och kvinnor, så blir även deras förväntade livslängd det, säger Majid Ezzati, en av forskarna bakom studien.

De som kommer leva längst är sydkoreanska kvinnor medan de som kommer ha kortast medellivslängd är män i USA. Sydkoreanska kvinnor är den första grupp som kommer ha en medellivslängds på över 90 år.

USA går nedåt i statistiken och studien förutsäger en livslängd på 80 för män och 83 för kvinnor. USA är också det första landet där medellängden slutar gå upp, vilket tyder på dåligt näringsintag och ett svagt sjukvårdssystem.

Att livslängden ökar kommer innebära stora utmaningar för ekonomin i och med att fler personer kommer behöva pensionspengar och äldrevård, säger forskarna.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0