FHM: Avstå tillfälliga sexuella relationer

Publicerad 26 maj 2020 kl 06.37

Inrikes. Folkhälsomyndigheten skriver i en ny uppmaning på sin hemsida att tillfälliga sexuella relationer utgör en smittorisk. Att bryta mot regelverket kan vara straffbart.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt FHM:s allmänna råd ska man hålla avstånd till andra männisor för att undvika spridning av coronaviruset. Det gäller även sexuella relationer, påpekar myndigheten nu. I fredags uppdaterades råden under "frågor och svar"-delen om coronaviruset till att även gälla sexuella relationer.

Sex i fasta relationer uppmuntras av FHM då parterna ändå träffas och är nära varandra. "Närhet, intimitet och sex främjar välbefinnandet och den allmänna hälsan", heter det.

Emellertid bör tillfälliga sexuella relationer undvikas. "Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra", konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens påpekanden att tillfälliga sexuella relationer innebär en smittorisk kan framstå som lustig kuriosa, men bygger på myndighetens allmänna råd. De allmänna råden är inte i sig juridiskt bindande, men den som inte följer dem måste kunna visa att han eller hon vidtagit nödvändiga åtgärder för att uppfylla de lagar och direktiv som finns om att förhindra smittspridning. Om man bryter mot råden och smittar någon kan man åtalas enligt vanliga regler, det vill säga för misshandel, framkallande av fara för annan eller spridande av gift eller smitta.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0