Sedan Sverige som enda EU-land bestämde sig för att omedelbart bevilja alla asylsökande från Syrien permanent uppehållstillstånd har antalet invandrare från Syrien ökat dramatiskt. Hittills i år har över 15 000 syrier kommit hit.
Av dem har 10 procent 1 500 personer fått avslag på sina asylansökningar. Anledningen är att Migrationsverket har upptäckt att dessa har kommit till Sverige först efter att de anlänt till ett annat EU-land. Dublinförordningen föreskriver att sådana sökande ska skickas tillbaka till det EU-land de först kom till och få sina ansökningar om asyl prövade där.
Men efter att Sveriges Radio tidigare idag gjorde ett reportage om en 31-årig man från Syrien som påstår sig ha blivit slagen av italiensk polis, förespråkar en av ledamöterna i Folkpartiets partistyrelse att Sverige ska åsidosätta Dublinförordningens bestämmelser. Det är för otryggt att skicka människor till Italien, menar Frida Johansson Metso (FP).
Eftersom vi vet att Italien är uppe och granskas i Europadomstolen så tycker jag att det rimliga är att vi väntar med att överföra människor dit. Det viktigaste är att människor skyddas, att de får en bra behandling av sin asylansökan, att de får trygghet. Inte att vi kan putta undan dem till ett annat europeiskt land, säger hon till Sveriges Radio.
Europadomstolen handlägger kontinuerligt ett mycket stort antal klagomål mot så gott som alla europeiska länder, inklusive Sverige. I april i år kom domstolen fram till att asylsökande i Italien inte riskerar att utsättas för omänsklig behandling och att det går bra att skicka tillbaka sökande dit i enlighet med Dublinförordningen.
I domen bekräftar Europadomstolen den bedömning av situationen för asylsökande i Italien som Migrationsverket har gjort. Det innebär att Sveriges överföringar till Italien enligt Dublinförordningen fortsätter som tidigare, sade Migrationsverkets tillförordnade rättschef Fredrik Beijer i början av maj.