Kritiken mot Sverige
Den svenske statsministern Stefan Löfven (S) begår brott mot folkrätten, enligt tung juridisk expertis.

Folkrättsforskaren: Löfvens coronastrategi "bryter mot mänskliga rättigheter"

Publicerad 24 april 2020 kl 11.34

Inrikes. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) begår brott mot sin egen befolkning när han offrar äldre och svaga för att rädda ekonomin och bostadsmarknaden. Den varningen kommer nu från allt fler tunga juridiska experter, och nu varnar en folkrättsforskare för att Sverige riskerar FN-sanktioner för landets brott mot folkrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Katinka Svanberg, doktor i juridik och gästforskare i internationell rätt vid Melbourne universitet, som nu kommer med tung folkrättslig kritik mot Löfvenregeringens coronastrategi.

Sveriges hantering av coronasmittan utgör ett brott mot mänskliga rättigheter, skriver Svanberg på GP Debatt. Tesen om "flockimmunitet" kan liknas vid socialdarwinism, enligt henne.

Det saknas belägg för att "flockimmunitet" fungerar och att varaktig immunitet verkligen uppstår mot covid-19, påpekar Svanberg.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten tillämpar något som kan liknas vid Charles Darwins teorier om "survival of the fittest", skriver hon och påpekar att något sådant inte är acceptabelt för en demokrati.

Svanberg betonar att rätten till liv är den mest grundläggande rättigheten och står med i FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och i Europakonventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna. Mänskliga rättigheter står direkt i svensk grundlag och i EU-fördraget, fortsätter hon.

Regeringens strategi går emot hela principen om mänsklig säkerhet, påpekar forskaren. I begreppet mänsklig säkerhet ingår skydd mot pandemier. Därmed måste staten skydda befolkningen mot corona.

Hon radar upp ännu fler lagliga stöd mot regeringens coronahantering, däribland att EU:s grundläggande rättigheter förbjuder diskriminering av äldre.

Enligt Svanberg kan rätten till liv och rätten till hälsa "aldrig inskränkas". Men Sverige har i princip valt att offra liv.

Genom att införa hårda restriktioner har andra länder fått smittkurvan att falla drastiskt, men i Sverige har smittan tillåtits fortsätta växa. Hon tar Australiens nedstängning som exempel, som fick smittkurvan att falla från 400 fall per dag till runt 20 per dag.

De som kritiserar den svenska regeringens strategi har därmed grund för sin klander i principerna om de mänskliga rättigheterna, enligt Svanberg.

"Sverige bryter mot dessa när de inte inför bindande restriktioner för att rädda så många som möjligt... Det är dags att för den svenska staten att genast sluta bryta mot folkrätten och anpassa sig till gällande rätt för att rädda liv", skriver hon i GP.


Nyheter från förstasidan

Var åttonde 21-årig man är född i Afghanistan

Tredje världen tar över – rekordsnabbt. Bland de unga männen byts svenskarna ut snabbare än bland andra grupper.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.