Kritiken mot Sverige

Trump: "Sverige lider"

Publicerad 8 april 2020 kl 10.43

Utrikes. Sveriges befolkning lider allvarligt av myndigheternas beslut att inte vidta åtgärder för att stoppa coronasmittan, enligt USA:s president Donald Trump. Men statsepidemiolog Anders Tegnell slår tillbaka mot kritiken, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Likt de flesta andra västländer har USA infört relativt hårda regler för "social distansering" för att hindra spridningen av coronaviruset. Skolor och restauranger och liknande hålls stängda.

Under en presskonferens i natt nämnde president Donald Trump Sverige som ett skräckexempel på vad som kan hända om man inte vidtar den typen av åtgärder utan istället satsa på att sprida smittan och uppnå "flockimmunitet".

– Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande. Nästan alla länder har gjort som vi, sade Trump.

– Flocken, de kallar det flocken. Sverige lider stort, fortsatte presidenten och konstaterade att USA skulle ha kunnat förlora hundratusentals fler liv om man hade följt samma strategi som Sverige.

Sveriges kontroversielle statsepidemiolog Anders Tegnell besvarade kritiken från Trump i SVT:s "Morgonstudion".

– Ja, nu ska man inte ta det här på allvar, sade han och förklarade att flockimmunitet är den enda vägen att gå.

Storbritanniens regering övergav för en månad sedan raskt strategin för att uppnå flockimmunitet. Detta efter att regeringens expertgrupp kommit fram till att strategin skulle leda till att en kvarts miljon britter skulle dö i covid-19.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus