IQ-frågan

Folkslaget som "får somalier att framstå som genier" – nu flygs de till Sverige i massor

Publicerad 17 januari 2021 kl 21.26

Inrikes. Sydsudaneser presterar IQ-mässigt på ungefär samma nivå som bushmän och pygméer – de folkslag som har lägst intelligens i hela världen – visar ny forskning. Tidigare har väldigt få sydsudaneser kommit till Sverige, men nu har Migrationsverket börjat hämta hit dem i mängder som "kvotflyktingar". Fria Tider har tagit reda på vilka kommuner som får ta emot folkslaget.

Dela artikeln

© Richard Lynn et.al.

Utdrag ur forskningsrapporten.

En forskargrupp inkluderande den erkände psykologen Richard Lynn har undersökt IQ-nivån hos 2.990 sydsudanesiska barn mellan sju och 17 års ålder. Typen av IQ-test som användes var Ravens matriser, samma typ av IQ-test som exempelvis Mensa använder.

Av forskningsrapporten framgår att forskarna jämförde sydsudanesernas resultat med resultaten från testningar av brittiska barn åren 1979 och 2007.

Knappt mätbar IQ under 55
De brittiska barnen presterade något bättre år 2007 än år 1979. Men oavsett vilken brittisk årgång man jämför sydsudaneserna med var det afrikanska folkslagets IQ så låg att den egentligen inte går att riktigt mäta med den aktuella typen av test. Forskarna nöjer sig därför med att komma fram till att sydsudaneser i alla testade åldrar från nio år och uppåt hade en IQ på under 55.

"Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras"

För att åskådliggöra resultaten skriver forskarna att sydsudanesiska artonåringar presterar sämre än brittiska nioåringar. En genomsnittlig artonårig sydsudanes har lägre intelligens än tre av fyra brittiska nioåringar. De artonåriga sydsudaneserna presterar dock något bättre än brittiska sjuåringar. Forskarna menar att sydsudaneserna presterar ungefär i nivå med bushmän, som anses ha en IQ på 55. De är dock något sämre än afrikanska pygméer med en IQ på 57.

De testade  barnen tillhör folkgrupperna "shilluk" och "nuer" som i likhet med befolkningen i Sydsudan i övrigt räknas till de nilotiska folkslagen. I folkmun brukar somalier anses vara det mest lågintelligenta folkslag som Sverige fått stifta bekantskap med hittills. Forskning visar dock tydligt att somalier är betydligt smartare än de bushmannamässiga sydsudaneserna. En uppgiftslämnare som själv har arbetat med folkslag i Afrika uppger för Fria Tider att sydsudaneser får somalier att "framstå som genier".

Det låga resultatet när man testar sydsudaneser har fått andra forskare att ifrågasätta ifall man ska använda Ravens progressiva matriser. Eftersom Sydsudan är så pass underutvecklat behöver man ta fram mer passande IQ-test för sydsudaneser, menar de forskarna. Häromåret tog australiska forskare fram ett IQ-test med bland annat kängurufrågor som man hoppades skulle ge aboriginerna bättre testresultat.

Ny invandrargrupp i Sverige
Tidigare har sydsudaneser utgjort en mycket liten etnisk grupp i Sverige. På senare år har dock Migrationsverket beslutat sig för att satsa på att dela ut uppehållstillstånd till medlemmar i folkslaget som sedan kan flygas till Sverige för att bo här som "kvotflyktingar". Under år 2020 var det 274 personer från Sydsudan som fick uppehållstillstånd på denna grund och 2019 var det 223.

Fria Tider har frågat Migrationsverket var i Sverige de bosätter sydsudaneser. När det gäller sydsudaneser som fått beslut under 2020 och redan överförts till Sverige så är mottagarkommunerna Ale, Ekerö, Haninge, Krokom, Kungsbacka, Lidingö, Lund, Mölndal, Solentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Söderköping, Täby, Uppsala, Vaxholm och Vilhelmina.

När det gäller sydsudaneser som väntar på att överföras till Sverige så är det följande kommuner som kommer att få ta emot dem:

Ale, Botkyrka, Ekerö, Falkenberg, Ljusdal, Lomma, Mörbylånga, Norrtälje, Nynäshamn, Partille, Robertsfors, Skurup, Sollentuna, Solna, Stenungsund, Stockholm, Tjörn, Trelleborg, Trosa, Täby, Vadstena, Vallentuna, Värmdö och Österåker.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.