Bonnierstriden om Marcus Oscarsson
FT Grafik. Bilden är ett montage! Thomas Matsson (t.v) är chefredaktör för Expressen som jagar TV4-profilen Marcus Oscarsson (t.h).

Folkstorm mot Expressen efter deras hetsjakt på Marcus Oscarsson

Publicerad 27 november 2016 kl 13.21
Av Mattias Albinsson

Media. Många människor är ursinniga på kvälls­tidningen Expressen efter deras hetsjakt mot den folkkäre TV4-profilen Marcus Oscarsson.
"Dra åt helvete vad ni ljuger", skriver en upprörd man på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Det stormar fortfarande rejält inom Bonnier­koncernen sedan Expressen fört fram grova anklagelser mot TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson.

– Sveriges farligaste man, hävdar Expressens krönikör Alex Schulman om koncern­kollegan.

Bakgrunden är ett inlägg som Oscarsson publicerade på Facebook i onsdags­kväll. Där presenterar han ett fempunkts­program som han tror Europas vänster- och höger­regeringar skulle kunna enas kring för att undvika att konflikten mellan EU:s länder eskalerar.

Och det är formuleringar som "säkra Europas gränser med full kraft" och att "med maximal kraft stoppa all islamism i Europa" som sticker i ögonen på den vänster­liberala tidningens medarbetare. Uttalandena kan nämligen tolkas som att den politiske kommentatorn har högeråsikter.

I fredags­kväll dök ett kamerateam från Expressen upp utanför Marcus Oscarssons lägenhet. De ringde på dörren och ska, enligt Oscarsson själv, ha stått kvar utanför lägenheten till efter midnatt. Till slut tog han sig ut via balkongen för att undkomma de påträngande journalisterna.

Expressen har erkänt att de sökt upp Oscarsson i hans hem, men skriver på Twitter att de gav upp redan vid tiotiden på kvällen. Det är oklart hur länge de då varit på platsen. Tidningen känner sig nu orättvist anklagad för att ha jagat TV4-profilen och tycker att han undandrar sig granskning.

Från sent på lördags­kvällen och framåt har Expressens Twitterkonto gått varmt där redaktionen försöker ursäkta sitt beteende. Bland annat hävdas vid ett par tillfällen att de sökte upp Oscarsson i hans hem för att följa de pressetiska reglerna.

De som är kritiska mot Expressens arbetsmetoder anklagas för att vara "faktaresistenta".

Fria Tider har sökt Expressen under såväl lördags­kvällen som söndagen. Vid båda tillfällena tar redaktionen Fria Tiders telefon­nummer, men hör aldrig av sig. Vid andra tillfället talas det om att Expressens "editionschef" ska ringa upp.

– Men jag kan inte lova att han hör av sig, säger Expressens reporter Åsa Asplid i telefon till Fria Tider.

Fria Tider har inte sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i hans bostad.

Marcus Oscarssons fempunktsprogram:

1) EU måste satsa mycket mer på att marknadsföra allt bra man åstadkommer samt identifiera och eliminera det dåliga.
2) Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU.
3) Betydligt ökade insatser i närområdet. Morgondagens flyktingläger behöver ha mycket högre standard än idag.
4) Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig. Det får aldrig komma en Assad 2. Militära alternativ oberoende av USA är en självklarhet.
5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

TV4:s Marcus Oscarsson vill "med maximal kraft stoppa all islamism" – Expressen: "Han måste stoppas"


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.