Ali på Arlanda inför Afrikaresan i oktober 2020.

"Förlamade" Ali kunde plötsligt gå obehindrat när han skulle på semester till landet han flytt från

Publicerad 2 september 2021 kl 16.42

Inrikes. Sex medlemmar i två somaliska familjer i Örebro åtalas för att ha lurat Försäkringskassan på över 12 miljoner kronor i assistansersättning. De avslöjades bland annat av bilder som togs på Arlanda i samband med en semesterresa till hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Den 52-åriga somaliske mannen lyckades få en sjukgymnast och en arbetsterapeut att intyga att han behövde personlig assistens under hela sin vakna tid.

Han uppgav att han inte självständigt kunde röra sig inomhus, att han inte kunde styra sina ben och fötter och att han inte ens kunde sitta utan hjälp. Utomhus förflyttade han sig med en elrullstol.

Men på spaningsbilder från oktober 2020 sågs mannen obehindrat gå omkring på Arlanda när han reste på semester till hemlandet Somalia, som han flytt ifrån.

Även andra spanings- och övervakningsbilder ger stöd för att 52-åringen i själva verket kan gå själv utan problem.

Tillsammans med fem andra somalier åtalas han nu för att ha lurat till sig över 12 miljoner kronor från Försäkringskassan i assistansersättning. Brotten har enligt åklagaren pågått mellan 2014 och 2021 och varit systematiska.

Av de sex åtalade är tre häktade sedan februari 2021. De som har åtalats tillhör två familjer som har nära koppling till varandra, varav den ena består av brukaren och hans två söner.

Även häktespersonal har vittnat om att mannen kunde röra sig, klä sig och äta självständigt utan några problem under tiden han varit frihetsberövad.

– Utredningen är omfattande och visar att brukaren har överdrivit sina fysiska begränsningar, att assistenterna vid upprepade tillfällen innehaft andra arbeten som krockat i tid med redovisad assistans samt att assistenter redovisat utförd assistans när de inte befunnit sig på samma ort eller ens i samma land som brukaren, säger kammaråklagare Elisabeth Anderson vid Åklagarkammaren i Örebro.

– Jag menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under många år har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, fortsätter hon.

Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta i mitten av september och beräknas pågå i cirka 20 dagar.

Alla utom en av de åtalade har tilldelats svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.