Sverige lånar
"SOCIALA SPÄNNINGAR": Nationalekonomer varnar för effekterna av den "massarbetslöshet" bland nyanlända invandrare som väntar.

Forskare: Sverige på väg mot "en djup kris"

Publicerad 29 april 2016 kl 17.39

Inrikes. Kostnaderna för invandringen och bostadsbubblan leder till att Sverige kommer att hamna i en "djup" ekonomisk kris. Det har redan gått så långt att krisen inte går att stoppa, skriver tre nationalekonomer i en debattartikel i Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

De tre forskarna, som representerar tankesmedjan Intelligence Watch, konstaterar att den nuvarande situationen i Sverige påminner om den i länder som Spanien, Portugal och Irland åren före finanskrisen 2008.

De pekar i sin rapport "Sverige in i dimman – ett obehagligt sannolikt krisscenario" särskilt ut två stora obalanser i den svenska ekonomin som orsaken till den kommande krisen. Den första är den mycket kraftiga tillväxten av hushållens skulder, som snart tros nå över 180 procent av disponibel inkomst.

"Sverige har en av världens största banksektorer sett till storleken på vår ekonomi och får svårt att hantera en bankkris till följd av hushållens ohållbara skuldnivåer", skriver nationalekonomerna i DI.

Den andra stora obalansen är det mycket kraftiga inflödet av asylsökare från tredje världen. Forskarna är skeptiska till att de ofta lågutbildade invandrarna ska kunna "integreras" i Sverige och komma in på arbetsmarknaden. Det kommer att leda till kostnaderna för socialbidrag skjuter i höjden och sätter hård press på statskassan.

"Massarbetslöshet bland de nyanlända flyktingimmigranterna hotar, vilket kan skapa sociala spänningar", konstateras i rapporten.

De tre nationalekonomerna konstaterar att såväl politikerna som Riksbanken och Finansinspektionen har blundat för utvecklingen och att det nu har gått så långt att krisen inte längre kan förhindras, utan bara "mildras".

"En ekonomisk krasch kommer att slå hårt mot hela den svenska ekonomin och den svenska modellen. Historien visar att finanskriser är de ekonomiskt mest kostsamma kriser ett land kan drabbas av under fredstid. Kopplat till kostnader för flyktingmottagandet och bristande integration blir effekterna av krisen än värre", sammanfattar trion i DI.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.