Lena Sotevik.

Forskarlarmet: Dagisbarn vill inte leka "mamma-pappa-barn" med två mammor

Publicerad 3 februari 2021 kl 13.45

Vetenskap. Barn i förskoleåldern "upprepar heteronormativitet". Så lyder slutsatsen i en ny avhandling från en forskare vid Göteborgs universitet som försökte få dagisbarn att leka homosexuella lekar.
"Ingen kom på lösningen att Barbie-dockorna kunde gifta sig med varandra", skriver universitetet om barnen i studien.

Gilla artikeln på Facebook

Lena Sotevik disputerar på fredag med avhandlingen "Barbiebröllop och homohundar. Barn och barndomar i relation till queerhet och (hetero)normativa livslinjer".

Under arbetet med studien har Sotevik försökt få dagisbarn att lära sig att leka homosexuella lekar, men resultatet har varit nedslående.

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet kunde Lena Sotevik under sin etnografiska studie på dagiset "se att lekarna ofta upprepar normer".

"Till exempel blev det konflikt när någon ville ha två mammor i leken mamma-pappa-barn. Ett annat exempel är att det blev problem när barnen skulle leka bröllop med Barbie-dockor och upptäckte att det bara fanns en Ken-docka. Lösningen blev att Ken-dockan fick rotera runt bland de många Barbie-dockorna. Ingen kom på lösningen att Barbie-dockorna kunde gifta sig med varandra", skriver Göteborgs universitet.

Lena Sotevik har i sin avhandling också analyserat 30 förskolors lokala policydokument i form av likbehandlingsplaner. I dem är det tydligt framskrivet att barnen ska få kännedom om "olika familjekonstellationer". Men arbetssättet är reaktivt snarare än proaktivt, varnar Sotevik.

­– Förskolorna planerade inte aktiviteter för att föra in olika familjekonstellationer i lekarna. Istället tänker de sig att svara på barnens frågor och ta tag i frågan när spontana situationer uppstår, säger hon.

Sotevik har även studerat reaktioner på en serie i Bamse som skildrade homosexualitet och intervjuat personalen på en så kallat hbtq-certifierad förskola.

– Det är tydligt att det finns en laddning kring den här frågan. Jag vill att studien ska leda till en fortsatt diskussion om hur man kan förstå queerhet ur ett barnperspektiv och att alla ska fundera kring hur man själv synliggör olika normer kring familj, kärlek och framtid, säger Lena Sotevik.


Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna

Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.. Spår av katastrofen finns än idag – 60 meter under marken i Skåne.0 Plus

Corona ökar risken att föda för tidigt

Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.. Ökar riskerna för barnet att födas för tidigt.0 

Vetenskap

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0