Att vilja stoppa invandringen och införa kungligt envälde strider inte mot Försvarsmaktens värdegrund, klargör myndigheten nu, efter att tidigare helt ha förbjudit anställda att engagera sig mot invandring. Bilden visar den beridna högvakten under en vaktavlösning vid Kungliga slottet i Stockholm. CC-BY-SA-2.5/Andreas Trepte

Försvarsmakten backar om förbud mot invandringskritik

Publicerad 20 november 2013 kl 22.36

Inrikes.Så sent som igår förbjöd Försvarsmakten sina anställda att engagera sig mot invandringen på fritiden. Men sedan dess har myndigheten gjort en helomvändning. Nu är det fritt fram för försvarets anställda att förespråka att alla invandrare ska utvisas och demokratin avskaffas, klargör Försvarsmaktens pressavdelning.

Gilla artikeln på Facebook

Försvaret har antagit två dokument med riktlinjer som dess anställda förväntas följa. Dokumenten bär rubrikerna ”"Försvarsmaktens uppförandekod"” och "”Försvarsmaktens värdegrund"” och går att läsa på myndighetens hemsida.

Riktlinjerna i dokumenten är allmänt hållna och kortfattade.

”"Öppenhet. Var öppen och ärlig"”, är en av tre punkter i värdegrundsdokumentet.

I dokumentet ”Försvarsmaktens uppförandekod” anges bland annat att man ”ser mångfald som en tillgång” inom försvaret och tar avstånd från ”diskriminering, trakasserier och brottslighet”.

På hemsidan finns också en text som ger ytterligare vägledning om vad värdegrunden och uppförandekoden innebär. Så sent som igår innehöll den texten ett uttryckligt förbud mot att ”engagera sig mot invandring på fritiden”.

"”Det går till exempel inte att i sin tjänst skriva under på att mångfald på en arbetsplats är en tillgång och något man vill främja och verka för, för att sedan engagera sig mot invandring på fritiden"”, stod det på hemsidan.

Men efter att förbudet mot invandringskritik uppmärksammats bland annat på Flashback och i Fria Tiders rapportering har texten formulerats om.

"”Det går till exempel inte att aktivt arbeta för en ökad mångfald i Försvarsmakten och samtidigt ge uttryck för anti-demokratiska värderingar eller annat som strider mot lag, förordning eller värdegrund”", lyder avsnittet numera.

När Fria Tider ringer upp Försvarsmakten förklarar man att förbudet mot invandringskritik var ett olycksfall i arbetet.

–– Det var bara olyckligt. Vi har tagit fram en ny webbsida. Vi har flera hundra texter. Det här blev olyckligtvis lite galet, hur man uttryckte sig och framförallt hur man kunde tolka den, säger Philip Simon, som är pressekreterare vid Försvarsmakten.

Fria Tider följde upp med några frågor om hur den nya formuleringen, med dess förbud mot att ”ge uttryck för anti-demokratiska värderingar” som strider mot Försvarsmaktens värdegrund, ska förstås i praktiken.

Innebär det här att det är fritt fram att engagera sig mot invandring på fritiden?

– Om  folk har någon sorts politisk uppfattning så får de naturligtvis ha det. Vi håller inte på med åsiktsregistrering. Men man måste ju följa det som står där, som inte strider mot lag, förordning eller värdegrund.

Om man till exempel säger att man vill ha stopp för invandringen till Sverige, är det förenligt med Försvarsmaktens värdegrund?

– Det skulle jag uppfatta som att det är förenligt, ja.

Är det fritt fram att tycka att alla invandrare ska ut?

– Så skulle man kunna tolka det, ja. Man måste se det i den kontexten som vi säger där med lag, förordning, uppförandekoden och värdegrunden. Och då måste man sätta sig ned och titta kanske på brottsbalken om det är någon som sysslar med någonting.

Men att tycka att alla invandrare ska utvisas är ju inte brottsligt?

– Nej, men då har man ju en uppfattning om invandringspolitiken i Sverige. Och det har man rätt att ha.

Låt oss säga att en av era anställda är en hängiven monarkist och på sin fritid förordar att riksdagen bör avskaffas och istället så bör kungen bestämma. Skulle det vara en antidemokratisk värdering om man vill avskaffa demokratin till förmån för en enväldig kung?

– Så här spontant, nej. Det strider inte mot lag, förordning eller värdegrund.

Kan du ge något exempel på en antidemokratisk värdering som strider mot er värdegrund?

– Inte så här på rak arm per telefon.

Men något måste du väl kunna komma på?

– Nej, men jag är inte experten heller.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ensamkommande med gymnasieamnesti låg bakom dådet i Vetlanda

22-åring afghansk analfabet anhållen. Gymnasieskolan om målet med utbildningen: "Lära sig läsa och skriva".0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0