FP och KD kräver kraftigt höjda bidrag till illegala invandrare

Publicerad 16 augusti 2012 kl 16.10

Politik.Bidragsnivåerna till personer som tar sig illegalt till Sverige för att söka asyl har inte förändrats på 18 år. Nu vill Folkpartiet och Kristdemokraterna höja det skattefinansierade stödet stödet till asylsökande illegala invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

– Det har verkligen varit svårt att vara ensamstående med fyra barn. Ibland har det fattats mat. Mjölk till barnen till exempel, säger fyrabarnsmamman Assanatou Sidibé i ett gripande reportage i Ekot.

I reportaget får vi reda på att Assanatou Sidibé bara har rätt till 6-100 kronor skattefritt i månaden. Utöver detta har hon rätt till gratis bostad för sig och sina fyra barn.

– Jag menar att det är dags att några sakkunniga på departementet tittar på det här. Eventuellt kommer de fram till att höja bidragsnivån, men jag lutar åt att den framöver behöver höjas, säger Ulf Nilsson, som är Folkpartiets migrationspolitiska talesperson, till Ekot.

Fria Tider har tidigare granskat hur mycket bidrag invandrare som har fått uppehållstillstånd kan få. Sedan etableringsreformen trädde i kraft får en nyanländ arbetslös invandrarmamma med tre barn 21 810 kr i månaden skattefritt. Utöver detta har hon rätt till ett engångsbelopp på 12 000 kr i skattefri SFI-bonus samt 259 200 kr i retroaktiv föräldrapenning, som betalas ut i den takt hon själv väljer.

Inget av bidragen kan dras in för att invandraren vägrar att ta ett erbjudet jobb, vilket nyligen fick kritik av Statskontoret vid en granskning.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0