Huset i Torsby.

Antirasistisk ilska mot ung mamma som var nära bli våldtagen av afrikan som gömde sig under sängen

Publicerad 28 november 2016 kl 09.52

Utrikes. En främmande man försökte våldta en ung mamma i Torsby natten till söndagen, skriver Värmlands folkblad. Nu får hon kritik för att hon upplyser om att våldtäktsmannen är afrikan.
"Gör det allt värre att han var mörkhyad?" undrar en uppretad antirasist.

Dela artikeln

21-åriga Sofia Emilson i värmländska Torsby har natten mellan lördagen och söndagen gått och lagt sig för att sova med sin och 28-årige sambon Patrik Pantzars 18 månader gamla pojke.

Patrik ligger kvar i TV-soffan på nedervåningen eftersom han väntar på en kompis som ska komma och sova över. Han slumrar till en kort stund och då passar någon på att ta sig in i huset genom den olåsta ytterdörren.

"Tyckte jag hörde nått så gick upp på övervåningen men såg inget så gick ner igen. Varpå några minuter senare skriker Fia på mig att nån är i rummet", skriver Patrik på Facebook.

"Fick en chock"
Den man som smugit in i huset har gömt sig under parets säng. När Patrik går ner för trappan igen ger sig mannen på Sofia som ligger och sover.

– Jag vaknade mitt i natten av en smekning på min rumpa. Fick en chock när jag vände mig om och såg att det inte var min pojkvän som stod där, utan en helt främmande okänd man, säger hon till VF.

Den främmande mannen hyschar åt Sofia att vara tyst genom att lägga ett finger över hennes mun, men när hon skriker på hjälp och han inser att han är avslöjad flyr han ut genom fönstret på andra våningen.

"Han borde slagit sig rejält så borde halta", konstaterar Patrik.

"Afrikanskt utseende"
Polisen har gått ut med ett signalement på våldtäkts­mannen.

– Mannen hade afrikanskt utseende, mörkt hår och eventuellt uppsatt i en större tofs, berättar polisens förundersöknings­ledare Johanna Sachs.

Vidare bedöms han vara ganska kort, max 170 centimeter, och i 18-20-årsåldern. Han ska dessutom ha haft en fotbollströja på sig.

Polisen har säkrat tekniska spår efter mannen i huset, bland annat hand- och fingeravtryck på det fönster han tog sig ut genom.

I sociala medier är det emellertid någon enstaka antirasist som är arg för att den skärrade kvinnan inte är tyst om att våldtäkts­mannen är afrikan.

"Hur mörkhyad var han, och gör det allt värre att han var mörkhyad? Varför nämns det annars i andra meningen undrar jag?" frågar sig en medelålders man som snabbt får mothugg av ett stort antal upprörda kvinnor.

Ingen gripen
När Fria Tider ringer Patrik under måndags­förmiddagen har han svårt att prata i telefon.

– Du ringer lite dumt för jag har polisen här nu, säger han.

– Vi är där och gör brottsplats­undersökning just nu, förklarar Stefan Hedelin som är polisens förundersöknings­ledare i Torsby för Fria Tider.

Ingen har ännu gripits för våldtäkts­försöket.

Torsby har de senaste åren tagit emot ett mycket stort antal invandrare från tredje världen. Enligt kommunens hemsida finns inte mindre än sju asylboenden med plats för 800 nyanlända i ett samhälle som har 4.000 invånare.

Polisen är emellertid förtegen om man har några misstankar om var mannen kommer ifrån.

– Nej, jag kan inte uttala mig om det, säger Hedelin.

Torsby beväpnar sig
Flera kvinnor berättar att de nu beväpnar sig med base­ballträn och andra tillhyggen för att kunna försvara sig om någon bryter sig in i deras hem. Vissa vill gå ännu längre och söka upp gärnings­mannen.

Patrik konstaterar att Torsby förändrats radikalt de senaste åren.

"Inte fan är de det torsby jag växte upp i längre. Om du läser det här ditt svin. Så ska du veta att vi kommer hitta dig var så jävla säker", skriver han.

Sofia skriver på Facebook att hon "aldrig varit så skärrad" i hela sitt liv och hon vädjar till allmänheten om hjälp med att få tag på den afrikanske våldtäkts­mannen.

Läs även:
Personal tvingades låsa in sig när asylsökare löpte amok på asylboende i Torsby
Tog sig in och försökte våldta kvinna i hennes hem mitt i natten – polisen: "Han talade inte svenska"


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.