"Titta bara på siffrorna!", säger vinexperten Denis Saverot till bbc.com. "På 60-talet drack vi 160 liter vin per person och år - och vi åt inga piller. Idag konsumerar vi 80 miljoner paket med antidepressiva mediciner per år och vinförsäljningen kollapsar. Nu har istället den lokala vinbaren ersatts av ett apotek."
Denis Saverot är en av de fransmän som känner att den franska kulturen och identiteten är under angrepp från en globalistisk, politiskt korrekt elit som hellre ser ett standardiserat folk av konsumenter som äter psykofarmaka än håller sina unika mat- och vintraditioner vid liv. På spel står hela den sociala, livsbejakande franska livsstilen, menar många med honom.
"Det är vår teknokratiska elit som med politiskt korrekta förtecken om nykterhet driver kampanj mot vinet. Nyligen blev jag chockad när jag hörde jag en hög fransk hälsotjänsteman hävda att vin ger cancer från första glaset!", säger Denis Saverot som är redaktör vid vintidningen La Revue des Vins de France.
Siffrorna vad gäller den franska vinkonsumtionen är entydiga. 1980 drack mer än hälften av vuxna fransmän vin nästan varje dag - nu gör bara 17 procent det, många av dem äldre. 38 procent av dagens fransmän dricker aldrig vin och den årliga genomsnittskonsumenten väntas inom några år dricka 30 liter vin per år, att jämföra med 160 liter per person och år 1965.
Anledningarna är flera. Bordsvatten och läsk har ersatt vinets traditionella plats som allmän måltidsdryck, samtidigt som en amerikaniserad snabbmat trängt tillbaka den franska matkulturens gemensamma måltider. Där dagens konsumenter ser vinet som något man dricker vid särskilda tillfällen betraktade äldre generationer det som en självklar del av ett gemensamt kulturarv som delvis formades i första världskrigets skyttegravar.
Det var först då som arbetarklassen från hela landet började masskonsumera billigt vin. Innan dess var vinkonsumtionen både en klassfråga och skilde sig regionalt i landet. Innan franska revolutionen 1789 var det främst eliten som som drack vin, men i takt med att arbetarrörelsen vann mark blev vindrickandet alltmer spritt i de breda folklagren. Nu är vinet alltså åter på väg att bli ett eliternas privilegium, med mindre kvantiteter vin till högre pris.
Förutom mer amerikaniserade matvanor och läkemedels- och nykterhetslobbyisternas påtryckningar spelar också demografiska faktorer in med en snabbt växande muslimsk befolkning. Sammantaget med en stressigare livsstil eroderas den traditionella franska livsstilen.
"Det handlar om att ta tid på sig att njuta av livet, det är art de vivre", säger författaren Theodore Zeldin.