" /> " /> " />
Foto: Arkivbild

Etablissemanget: "Fria Tider ljuger"

Publicerad 12 januari 2012 kl 10.16

Kulturnyheter.Den kontroversiella skvallersajten Nyheter24 går till hårt angrepp mot Fria Tider efter tisdagens publicering av filmen ovan. Men för säkerhets skull skriver inte sajten vad vi heter, eller var man kan hitta den omdiskuterade filmen. Istället anklagar man "en högerextrem sajt" för att "sprida lögner" om de oskyldiga journalisterna.

Gilla artikeln på Facebook

I videoklippet kan man höra hur Martin Schibbye och Johan Persson sitter och diskuterar hur de ska hyra jeepar och beväpnade vakter. De talar även om att "rekrytera en mindre privatarmé" för att ta sig "över gränsen".

Några dagar senare skjuts 15 gerillasoldater ihjäl av etiopisk militär när de tillsammans med Johan Persson och Martin Schibbye påträffas i en konvoj på väg in i Ogadenprovinsen från den somaliska gränsen. I en video som militären har spelat in från gripandet erkänner Johan Persson att de rest illegalt in i Ogaden från Galkacyo i Somalia.

Men enligt Nyheter24 är detta bara "rykten" som sprids av "en högerextrem sajt". Journalistkollegan Anna Roxvall avfärdar uppgifterna och tycker att det "faller på sin egen orimlighet" att Schibbye och Persson ska ha anlitat ONLF-soldater då ONLF ligger i konflikt med den klan som styr i Galakcyo.

– Hemsidan drivs av rasister och rättshaverister och har knappast någon trovärdighet, säger hon till Nyheter24.

Men Fria Tiders ansvarige utgivare Widar Nord håller inte med.

– Rättshaverist och rasist? Hon måste blanda ihop mig med grabbarna i videon. Det är ju de som står och berättar hur de sliter av sig tröjorna i öknen för att visa att de "har vitt skinn", så att de inte ska skjutas. Och sen förväntar de sig samma särbehandling i den efterföljande rättsprocessen. Det hade kanske funkat i Sydafrika för 25 år sen men inte i dagens Etiopien, och då kräver de att Carl Bildt går in och räddar dem. Jag gillar inte epitet som "rättshaverist och rasist" men just i deras fall är det faktiskt ganska passande, säger Widar Nord.

Han tycker att etablissemangets medier beter sig barnsligt när Fria Tider granskar dem.

– Det blir alltid den här reaktionen. De är vana vid att kunna granska människor men blir helt vansinniga när man granskar dem. Det hördes samma tongångar när vi publicerade den mörkade nyheten om övergreppen på Husbybadet i våras, då hette det också att vi bara manipulerade och ljög, och så fick jag utstå diverse personangrepp och förtal istället för en diskussion i sakfrågan, säger Widar Nord.

– Jag uppmanar alla att titta på videon och bilda sig en egen uppfattning. Det är förstås inte en slump att Nyheter24 varken nämner Fria Tider vid namn eller publicerar videon. Media har ju mörkat videon sen oktober och de kommer inte att publicera den eftersom innehållet är alldeles för svårt att bortförklara.

Anna Roxvall har emellertid en plan för hur Schibbye och Persson till sist ska få bort videon även från Fria Tider.

– Deras advokat utreder om det är upphovsrättsbrott då de har tagit ner den och laddat upp den med en ny rubrik. Det har man inte rätt att göra, säger hon till Nyheter24.

Men Widar Nord tror att den kommunistiska framgången kommer att utebli om de försöker med en sådan åtgärd.

– Upphovsrätten ska inte användas för att mörklägga uppgifter. Videon utgörs ju av någon form av inspelat Skype-samtal eller videohälsning hem till Sverige. Det är tveksamt om den ens når verkshöjd.

Han påminner om att journalisterna är välkomna att lämna invändningar i sakfrågan - om de har några.

– De får gärna publicera ett genmäle på Fria Tider. Vi sätter det på förstasidan direkt. Men känner jag deras sort rätt så kommer de inte att våga sig på något sådant. Här kan ju alla se videon och skriva läsarkommentarer och det finns ingen censur att förlita sig på, avslutar Widar Nord.

Artikeln uppdaterad 12/1


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.