Fria Tiders politiskt okänsliga nyordslista 2018

Publicerad 31 december 2018 kl 16.04

Inrikes. Ord som klanröstning är enligt Språkrådet för "politiskt känsliga" för att få vara med på den statliga så kallade nyordslistan. Fria Tider bjuder därför på en nyordslista för den politiskt okänslige – med 17 begrepp som antingen myntats eller etablerats under det gångna året.

Gilla artikeln på Facebook

Barnfru

Minderåriga flickor som lever som hustrur till tredje världen-invandrare i Sverige i arrangemang som ofta mer eller mindre godkänts av svenska myndigheter.

Exempel: "Mannen fick alltså betalt som familjehem åt sin 15-åriga barnfru?" Sofie Löwenmark på Twitter 25 februari 2018.

Barnlajvare

Vuxna män från företrädesvis Afghanistan som kommer till Sverige för att låtsas vara – och behandlas som – barn.

Exempel: "Barnlajvare utan skyddsskäl som kostar miljarder. Jag kan tänka mig andra sätt att använda pengarna" - SJ-chef som tvingades lämna sitt uppdrag under sommaren 2018 efter att ha skrivit detta på Facebook.

Batikmagiker

Könsneutral variant av batikhäxa. 

Exempel: "Batikmagiker är en person, oftast klädd i batik och överdrivet intresserad av att signalera sin egen godhet" - Hanif Bali i Expressen 13 juni 2018.

Extremvärme

Årets miljövänliga undergångsbegrepp. Ersätter det tidigare "klimatförändringar", som i sin tur ersatte "den globala uppvärmningen" eftersom jorden under lång tid blev kallare för varje år. Tidigare versioner: Klimathotet, växthuseffekten, hålet i ozonlagret, ökenspridningen.

Exempel: "Forskarnas larm: Fem års extremvärme väntar" - Expressen 14 augusti 2018.

Finspångsrättegång

Mem som används inom althögern för att beskriva en fiktiv rättegång  i Finspång där politiskt korrekta makthavare ställs till svars. De amerikansk-sovjetiska Nürnberg­rättegångarna, där ledande nazister torterades, dömdes och avrättades efter andra världskrigets slut, tjänar som förebild.

Exempel: "I helgen blev Finspångsmemet aktuellt igen på Twitter. Ett mem är en bild som vissa invigda förstår och som ska ha ett element av humor" - Maria Ripenberg i Upsala Nya Tidning 26 juni 2018.

Flugmänniska

Från engelskans bugman. Rotlös modern person som är inriktad på konsumtion, identifierar sig med trendiga subkulturer och saknar förståelse eller intresse för djupare värden.

"Undrar hur länge det dröjer innan någon flugman skrapar fram tillräckligt med mod att förkasta Ebbas pappa som en simpel rasist?" - Fredrik Johansson på Twitter 16 september 2018.

Genusrobot

Datorprogram som hjälper svenska vänsterjournalister att kvotera in kvinnor i sina artiklar och inslag.

Exempel: "Kanske vi får en förklaring här till DN:s märkliga tunghäfta när det gäller att rapportera om gruppvåldtäkter och tafsande killgäng. Det kan ju få genusroboten att slå bakut" - Dan Korn i Smedjan 7 april 2018.

Globohomo

En globaliserad/homogeniserad kultur som antas bli resultatet av att ideal från nyliberalismen och den kulturradikala vänstern smälter samman och får globalt genomslag.

Exempel: "Liberal demokrati är en lögn. En charad. En illusion. Det är snarare tal om dold globohomo-diktatur" - Pontus Andersson på Twitter 13 november 2018.

Kastrathöger

Svensk variant av det amerikanska begreppet "cuckservative". Används för att beskriva en borgerlighet som i slutändan alltid viker sig för och anpassar sig till vänsterns krav – ofta för att undvika att anklagas för "rasism".

Exempel: "Kastrathögern lierar sig med fullständigt antiintellektuella röda maktpampar. Svensk borgerlighet är opposition på låtsas" - Sigge Söderblom på Twitter 17 november 2018.

Klanröstning

Fenomenet att hela invandrarklaner röstar på ett visst parti eller en viss politiker efter att ha uppmanats till detta av klanens överhuvud. Utnämndes till "veckans nyord" i Språktidningens blogg men fick inte vara med i tidningens nyordslista eftersom det av statliga Språkrådet ansågs för "politiskt känsligt".

Exempel: "Pratet om klanröster är rå rasism" -  Daniel Swedin i Aftonbladet 12 september 2018.

Liberal demokrati

Ett samhälle präglat av politisk korrekthet och auktoritär liberalism. Har ingenting med demokrati att göra.

Exempel: "George Soros försvarar den liberala demokratin, står upp för öppenheten, toleransen, yttrande- och mediefriheten" - Annie Lööf på Twitter 19 december 2018.

Myndighetsvänster

Vänsterextrema myndigheter och myndighetspersoner i Sverige som bland annat ägnar sig åt att aktivt motarbeta svensk kultur och svenska traditioner.

Exempel: "Men det är inte invandrarna som blåser till strid mot svenska traditioner och begrepp, utan snarare en akademisk myndighetsvänster som aldrig gillat traditioner och gärna använder invandringen som ursäkt för att få bort dem" - Ebba Busch Thor (KD) i Aftonbladet 27 december 2018.

NPC

Person med politiskt korrekta åsikter som bara rabblar upp inlärda floskler och aldrig ifrågasätter sin egen världsbild. Ursprungligen en förkortning för non-player character, d.v.s. en karaktär i ett dataspel som kontrolleras av spelets artificiella intelligens.  

Exempel: "Vad är en 'NPC-zombie'?" - Anders Lindberg, Aftonbladet 12 december 2018.

Oaktsam våldtäkt

Ny brottsrubricering för män och ny skattefri inkomstmöjlighet för kvinnor införd 2018. Gärningen utgörs av ett vanligt samlag som kvinnan inte säger nej till, men där mannen missar att ett uttryckligt samtycke krävs inför varje "nytt moment". Straff: Upp till fyra års fängelse. Skadestånd: Normalt 50.000–350.000 kr skattefritt.

”Äntligen testas 'oaktsam våldtäkt'. Att som kvinna försöka fly, börja slåss eller skrika är i många fall ogörligt. Inte minst pga hur människokroppen fungerar – frozen fright är numera så välkänt att det inte behöver förklaras närmare” - LUF-feministen Hanna Håkanson, Twitter, den 29 oktober 2018.

Shitholer

Person från ett så kallat "shithole country" (skithålsland). Det senare begreppet populariserades när media i januari rapporterade om att USA:s president Donald Trump använt sig av det i samband med ett möte.

Exempel: "Jag är en stolt shitholer" - Philip Mudd i CNN 11 januari 2018.

Sojapojke

Betahanne, feminiserad man med låg testosteronhalt.

Exempel: "Det är en bombmatta av förolämpningar. Sojapojke hit, manstant dit. Men jag svarar – för att jag tycker synd om dem. Genomborrade av toxisk manlighet. Förkrympta av förväntningar. Det måste vara ett vidrigt fängelse att befinna sig i" -  Andreas Gustafsson i ETC 6 december 2018.

Vänsterbliven

Sammansättning av vänster och efterbliven.

Exempel: "Vänsterbliven är den person som uttalar uppenbara lögner, motsägelser eller i övrigt korkade saker, vars sanningshalt eller giltighet faller på sin orimlighet" - Nordisk alternativhöger.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Smittskyddsläkare: Regeringen ljuger om Sveriges beredskap vid coronautbrott

"Varför denna desinformation?" 100.000 personer kan behöva intensivvård – men bara 510 platser finns.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.