Det var på denna gångväg som kvinnan överfölls och knivhöggs.

Friade till kvinna för att få uppehållstillstånd – knivhögg henne när hon sa nej

Publicerad 15 juli 2015 kl 13.10

Inrikes. Om knappt två veckor inleds rättegången mot en 30-årig kurdisk man som tidigare i år försökte knivmörda en kvinna i Stockholm eftersom hon vägrade gifta med honom så att han skulle kunna få uppehållstillstånd i Sverige.
– Han har velat att de ska gifta sig och hon har sagt nej, säger åklagaren till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var vid halv åtta-tiden på morgonen den 16 april i år som en 40-årig kvinna överfölls av en 30-årig kurd på en gångväg i ett bostadsområde i västra Stockholm. Med en kniv högg mannen kvinnan i bland annat ansiktet och i bröstkorgen sammanlagt åtta gånger.

Anledningen till överfallet ska ha varit att mannen tidigare hade friat till kvinnan – men blivit avvisad. Enligt kvinnans närstående ska det ha handlat om att mannen ville gifta sig med henne för att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Han har själv inte vidgått det utan det är en spekulation ifrån andra i omgivningen, säger vice chefsåklagare Fredrik Karlsson till Fria Tider och tillägger:

– Han har velat att de ska gifta sig och hon har sagt nej.

Trots att kvinnan pekat ut gärningsmannen, flera personer blev vittnen till mordförsöket och det dessutom finns teknisk bevisning som binder honom till brottet så nekar han till att ha försökt mörda den 40-åriga kvinnan.

– Nej, han förnekar, säger Karlsson.

– Vi har inte påträffat kniven, men det finns teknisk bevisning.

Fredrik Karlsson säger också att han tycker att det viktigaste vittnet är den utsatta kvinnan eftersom hon känner gärningsmannen och de två ska ha haft någon form av tidigare relation som vid mordförsöket var avslutad.

Till rättegången har Karlsson bland annat kallat den kirurg på Karolinska sjukhuset som vårdade kvinnan och som ska vittna om att attacken på kvinnan var direkt livshotande.

"Våldet har varit livshotande. Våldet har orsakat åtta stick/skärskador, blödning, införsel av luft och blod i ena lungsäcken, sårskador, blåmärke, tandskada samt bestående men i form av ärr", står det att läsa i stämningsansökan.

Den 30-årige kurden åtalas i första hand för mordförsök och i andra hand för grov misshandel. Han åtalas dessutom för en ringa misshandel i februari i år då han enligt domstolshandlingarna ska ha slagit den 40-åriga kvinnan i ansiktet.

30-åringen är medborgare i Irak och har beviljats tolk till sitt hemspråk sorani som är en kurdisk dialekt.


Nyheter från förstasidan

Sverige skänkte 150 miljarder till EU:s coronafond – har fått 0 kr tillbaka

Enda EU-landet som inte ens ansökt om utbetalning. Sverige uppfyller inte "klimatkraven" för att få tillbaka en liten del av sina pengar.0 

Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.