Andel (procent) som har diabetes baserat på vistelsetiden i Sverige, åren 2013–2016.

Friska invandrare blir feta och sjuka i Sverige

Publicerad 13 juni 2019 kl 11.21

Inrikes. Utlandsfödda som kommer till Sverige har mindre diabetes, övervikt och högt blodtryck jämfört med personer som är födda i här. Efter några år förändras dock den bilden, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Diabetes, högt blodtryck och övervikt och fetma är vanligare bland invandrare som bott mer än fem år i Sverige än bland jämnåriga personer som bott här kortare tid.

Exempelvis har endast tre procent av afrikanerna diabetes när de kommer, men efter fem år i landet är andelen uppe på 14 procent.

– Det är en stor utmaning som inte bara hälso- och sjukvården behöver ta på allvar, utan alla områden i samhället som arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa i befolkningen, och ge förutsättningar för en god hälsa på lika villkor, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett uttalande.

Självrapporterad psykisk ohälsa är enligt rapporten generellt vanligare bland personer födda utomlands än bland personer födda i Sverige, men varierar mycket beroende på bland annat ålder, kön och födelseland. Kvinnor uppger i större utsträckning psykisk ohälsa, oavsett födelseregion.

I rapporten framkommer också att personer födda i Norden, utom Sverige, oftare avlider till följd av vanliga cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, olyckor och självmord jämfört med personer födda i resten av Europa och utanför Europa.

– Det är viktigt att påpeka att gruppen utlandsfödda är heterogen med skillnader i hälsa mellan personer från olika födelseregioner. Rapporten kan användas som underlag för de aktörer som arbetar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande, säger Martin Söder, utredare på Folkhälsomyndigheten.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler döda i Sverige än i hela Afrika

Tredje världen spöar Sverige med hästlängder. Även Indien med 1,35 miljarder invånare har färre dödsfall i covid-19.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus